Suudi Arabistan'daki deve rölyefleri dünya tarihini değiştirebilir

Suudi Arabistan ülke sınırları içinde keşfedilen kayalara oyulu deve kabartmaları dünya tarihini değiştirebilecek nitelikte. Araştırmacıların 2018'de buldukları rölyeflerin, bölgede develerin evcilleştirilmesinden de öncesine, günümüzden 7 bin-8 bin yıl eskiye ait olabileceğine ilişkin işaretler var.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

Suudi Arabistan'da kaya yüzlerine oyulmuş bir dizi deve heykelinin, dünyanın en eski büyük ölçekli hayvan kabartmaları olacağı öngörülüyor.

Aksam.com.tr'nin BBC News'ten aktardığı habere göre, 2018'de keşfedilen oymaların, araştırmacılar tarafından ilk olarak yaklaşık 2.000 yıl öncesine ait oldukları tahmin edildi. Ürdün'ün ünlü antik kenti Petra'daki kabartma ile benzerliklerine dayanan bu tahmine güçlü bir alternatif geldi. Yeni bir araştırma, 7.000-8.000 yaşlarında olduğunu gösteriyor.

Bulgularını Journal of Archaeological Science'da yayımlayan araştırmacılar, rölyefler için yeni bir tarih belirleme amacıyla erozyon kalıplarını değerlendirdi, alet izlerini analiz etti ve sahada bulunan hayvan kemiklerini test etti.

Ulaştıkları sonuç ise oldukça şaşırtıcı oldu. Araştırmacılar bölgedeki ekonomik kalkınmanın baş unsuru olan develerin evcilleştirilmesinden bile öncesine işaret etti. Kabartmaların yaşları, Stonehenge (5.000 yaşında) veya Giza Piramitleri (4.500 yaşında) gibi antik yerlerden bile daha eski olduğunu gösteriyor.

Bu dönemde Suudi Arabistan, günümüzün çöllerinden ziyade göllerle bezeli çimen ovaları ile çok farklı görünüyordu. Deve heykellerinin ve rölyeflerinin neden yapıldığı belli değil, ancak araştırmacılar bulundukları noktanın göçebe kabileler için bir buluşma noktası sağlayabileceklerini öne sürdü.