Duma, ABD ve müttefiklerinin yaptırımlarına karşı önlem alınmasını öngören yasayı kabul etti

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma, 'ABD ve diğer yabancı devletlerin dostça olmayan eylemlerine yanıt amaçlı önlemler hakkında' adlı yasayı kabul etti.

1

Rusya, ABD ve diğer ülkelerin Rusya'ya yönelik siyasi ve ekonomik yaptırımlarına ve dostça olmayan eylemlerine karşı harekete geçti.

Duma, ilk 2 oturumda onayladığı yasa tasarısını bugün yapılan üçüncü oturumda oy çokluğuyla kabul etti.

Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin ve Duma'daki grupların başkanları tarafından kaleme alınan yasa, Rusya'yı diğer ülkelerin dostça olmayan eylemlerine karşı korumayı amaçlıyor.

Yasa, ABD ve diğer ülkelerin yaptırımlarına karşı yaptırımlarla yanıt verme imkanı sunuyor. Ayrıca yasa uyarınca Rusya yönetimi, farklı sektörlerde uluslararası işbirliğini sonlandırabilecek veya askıya alabilecek, ürün ve hammadde ithalatını veya ihracatını yasaklayabilecek, devlete ya da belediyelere ait mülkleri ihaleye çıkarabilecek veya özelleştirebilecek.

Yasa tasarısının ilk düzenlemesinde hükümet 16 karşı yaptırım uygulayabilecekken 2. düzenlemeden sonra uygulanabilecek karşı tedbirlerin sayısı 6'ya düştü. Bununla birlikte yeni belgede, ‘değişen ortamda hızlı bir tepki verme imkânı tanıyan Devlet Başkanı kararı' maddesi eklendi.

Yeni yasa tasarısından ayrıca somut sektör, ürün ve hizmet isimleri çıkarıldı. Yaptırımlar ilaç gibi hayati önem taşıyan ürünleri de kapsamayacak.

Yasa, resmi gazetede yayınlandığı tarihte yürürlüğe girecek.

(Sputnik)