DSÖ'den 4 ay sonra keskin dönüş! 'Havadan bulaşma ihtimali de var'

Dünya Sağlık Örgütü, yüzlerce bilim insanının telkiniyle resmi görüşünü değiştirerek çok küçük koronavirüs parçacıklarının havada asılı kalarak da bulaşabileceğini kabul etti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüsün havada asılı kalan minik parçacıklar yoluyla yayılmasının ve bulaşmasının mümkün olabileceğini gösteren yeni veriler olduğunu kabul etti. Bir DSÖ yetkilisi, ‘Kalabalık, kapalı ve iyi havalandırılmamış ortamlarda virüsün hava yoluyla bulaşma ihtimali göz ardı edilemez’ dedi. Bu konudaki veriler kesinleştiğinde, kapalı ortamlarla ilgili düzenlemeleri gözden geçirmek gerekebilir. 239 bilim insanı, bir açık mektup yazarak WHO’yu koronavirüsün hava yoluyla bulaşması ihtimalini azımsamakla suçladı. DSÖ, aylardır Covid-19’un öksürük ve hapşırmayla saçılan damlacıklar yoluyla bulaştığında ısrar etti. Havada asılı kalmayan damlacıklar nesnelerin üzerine düştüğü için en etkili önleyici tedbir olarak el yıkama üzerinde duruldu. Ama bilim insanları, insanların konuşurken ve nefes verirken yaydığı çok daha küçük parçacıkların havada asılı kalıp yayılması yoluyla virüsün bulaştığına dair güçlü kanıtlar bulunduğunu söylüyor.

HER ŞEY DEĞİŞEBİLİR

Verilerin teyit edilmeleri halinde, virüsün yayılmasını önleme konusundaki tavsiyelerin değişmesi, daha yaygın maske kullanımı ve bar, restoran, toplu taşıma araçları gibi ortamlarda daha dikkatli fiziksel mesafe uygulaması gerekebilir.