DSÖ: Yapılacak çok şey var

Karantinaya karşı çıkan bilim adamlarının hazırladığı Great Barrington Bildirisi'ne iki haftada 10 binden fazla imza atıldı. DSÖ Direktörü Ghebreyesus, sürü bağışıklığını önermenin ‘ahlak dışı' olduğunu söyledi.

Çin’de başlayan koronavirüs küresel bir salgına dönüştü. Dünya genelinde vaka sayısı 40 milyonun üzerine çıkarken 1 milyon 118 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Harvard Üniversitesi’nden Dr. Martin Kulldorff, Oxford Üniversitesi’nden Dr. Sunetra Gupta ve Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Jay Bhattacharya, ABD’nin Great Barrington kasabasında karantina önlemlerine karşı çıkan bir bildiri paylaştı. İmzalar Amerikan Ekonomik Araştırma Enstitüsü adındaki bir düşünce kuruluşunun binasında atıldı. Bildirinin internet sitesindeki bilgilere göre 4 Ekim tarihinden beri 10 bin 630 bilim adamı imza attı. Ayrıca 29 bin 439 sağlık çalışanı ve 536 bin “endişeli vatandaş” da imzacılar arasında yer aldı.

‘ODAKLI KORUMA’ TAVSİYESİ

Sürü bağışıklığı stratejisinin benimsenmesini isteyen araştırmacılara göre karantinadan vazgeçilmesi gerekiyor. Karantina kurallarının sosyal düzene zarar verdiğini savunan bilim insanları “odaklı korunma” adını verdikleri bir metod öneriyor. Gençlerin daha az riskli grupta olduğu ve sosyal hayatın yeniden “normal seyrinde” devam etmesi gerektiği savunuluyor. Odaklı korunma yöntemiyle toplumun bağışıklığının az riskli gruplar arasında hızlıca artacağı belirtiliyor. İmzacılar önerdikleri stratejinin sürü bağışlığı olmadığını savunsa da 518 kelimelik bildiride beş kez sürü bağışıklığı ifadesi kullandı.

Bildiriyi hazırlayan bilim adamları Dr. Martin Kulldorff, Dr. Sunetra Gupta ve Dr. Jay Bhattacharya. 

DSÖ: BU BİR SEÇENEK DEĞİL

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Tam olarak anlayamadığımız tehlikeli bir virüsün serbestçe dolaşmasına izin vermek, basit bir şekilde ahlak dışıdır. Bu bir seçenek değildir. Ülkelerin bulaşmayı kontrol etmek ve hayat kurtarmak için yapabileceği ve yaptığı birçok şey var. Diğer bir ifadeyle sürü bağışıklığı, insanları virüse maruz bırakarak değil, virüsten korumakla sağlanır” dedi.