Donald Trump, yasadışı mültecilerin yargı karşısına çıkarılmadan sınırdışı edilmesini istedi

Yasadışı mülteciler konusunda sert bir tavır takınan Donald Trump, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalarda bu konudaki tavrını yumuşatmış gibi görülmüştü. Ancak ABD Başkanı dün yeni bir açıklama yaparak, yasadışı mültecilerin yargı karşısına çıkarılmadan sınırdışı edilmesine işaret etti.

1

Trump, resmi Twitter hesabı aracılığıyla yaptığı açıklamada, “Yasadışı yollarla gelen mültecilerin ülkemizi istila etmesine izin veremeyiz. Topraklarımıza yasadışı yollarla girenleri yargı önüne çıkarmadan geldikleri yere geri yollamalıyız” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Washington yönetimi önceki gün yayınladığı açıklamada, Trump’ın geçtiğimiz perşembe günü ailesiz mülteci çocuklara dair yayınladığı kararnameden sonra Meksika-ABD sınırını geçen mültecilere ilişkin rakamlara yer verdi.

ABD Sağlık Bakanlığı tarafından toplanan verilere göre ABD ordusu, şu ana kadar aileleri yanlarında olmayan 522 mülteci çocuğu koruma altına aldı. 2 bin 53 mülteci çocuk ise halen sınırda bekletiliyor.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada ayrıca, ABD’nin ailelerinden ayrılan mülteci çocukları yeniden aileleriyle buluşturmaya çalışacağı belirtildi.

ABD Savunma Bakanı James Mattis ise dün yaptığı açıklamada, ABD ordusunun mülteciler için iki askeri üssünü mülteci kampına çevireceğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın mültecilere yönelik ‘sıfır tolerans’ politikası’ çok sayıda çocuğun ailesinden koparak göç etmesine sebep olmuş, söz konusu politika ABD’de yoğun eleştirilere yol açmıştı.

(Şarku'l Avsat)