2013 yılından bu yana Esed rejiminin kuşatması altında bulunan Doğu Guta'da yaklaşık 400 bin insanın mahsur kaldığı belirtiliyor. Rus ve Esed bombardımanı ile bölge halkı katledilirken diğer yandan bölgeye gıda ve temiz su girişlerine izin vermeyen Esed Türk yardım kuruluşları ve bazı uluslararası yardım kuruluşlarının çabaları ile bölgeye Kızılay, İHH uluslararası Türk yardım kuruluşları Guta'ya tıbbi ihtiyaç malzemesi ve gıda sokmayı başarmıştı.
Türk yardım kuruluşlarından Esed'e Guta çağrısı
Suriye'nin başkenti Şam'ın dışında muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta'dan sağlık durumu kritik olan hastaların tahliyesine başlandı.
Suriye'de faaliyet gösteren uluslararası yardım kuruluşlarının, Suriyeli yetkililerle yürütülen uzun soluklu müzakereler sonucu başkent Şam'a tahliye çalışmalarına başladılar. Tahliye edilen hastaların sayısına ilişkinse, herhangi bir açıklama yapılmadı.
Geçen hafta uluslararası yardım örgütleri, Doğu Guta'daki kanser hastası yedi çocuğun tahliye edilmesi için Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a çağrıda bulunmuştu.
Bölgede hayatta kalmaları için acil tedaviye ihtiyaç duyan çocukların sayısı ise 130'dan fazla.
Birleşmiş Milletler (BM), acil tıbbi yardıma ihtiyaç duyan yaklaşık 500 hastanın bölgeden tahliye edilmesi gerektiğine dikkat çekmişti.
Ekim ayında uluslararası yardım kuruluşları Doğu Guta'da 1100'den fazla çocuğun sağlık durumlarının yetersiz beslenme nedeniyle kritik olduğunu açıklamıştı.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü Monica Awad, 232 çocuğun hayatta kalmaları için acil tedaviye ihtiyaç duyduklarını vurgulamıştı. "Anneler yeterli beslenmedikleri için çocuklarını emziremiyorlar" diyen UNICEF Sözcüsü, yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybeden 34 günlük Sahar Dofdaa'nın son görüntülerini de paylaşmıştı.
Dofdaa öldüğünde sadece 2 kiloydu.
Suriye hükümetinin, geçen Mayıs'ta bazı mahalleleri ele geçirmesi ve bölgeye gıda sokulmakta kullanılan tünelleri tahrip etmesi sonucu Doğu Guta'daki gıda fiyatları zirve yapmıştı.
Doğu Guta, Türkiye, Rusya ve İran'ın Mayıs ayında kararlaştırdığı dört 'çatışmasızlık bölgesi'nden biriydi. Ancak Suriye hükümetinin son hava saldırılarında onlarca sivilin hayatını kaybettiği, birçoğunun da gıda kıtlığı nedeniyle yetersiz beslenmeyle mücadele ettiği belirtiliyor.
Aksam.com.tr