Doğu Asya'da gerilim tırmanıyor: Onlarca Çin savaş gemisi tespit ettiler

Tayvan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, hafta sonu bir ABD destroyeri ve bir Kanada fırkateyninin Tayvan Boğazı'ndan geçmesinin ardından ada yakınlarında 39 Çin savaş uçağı ve bir uçak gemisi tespit ettiğini söyledi.

Aksam.com.tr

Tayvan savunma bakanlığına göre, Pazar ve Pazartesi sabahı arasında 26 uçak ve 13 savaş gemisi ada çevresinde faaliyet gösterirken, Pazartesi gününün erken saatlerinden bu yana 13 uçak daha tespit edildi.

Aksam.com.tr'nin VOA'dan çevirdiği habere göre, bakanlık, Çin'in Shandong uçak gemisinin de Pazartesi günü Tayvan'ın en güney ucu Eluanbi'nin yaklaşık 111 kilometre güneydoğusunda tespit edildiğini, doğuya doğru seyrettiğini ve eğitim için Batı Pasifik'e girdiğini ekledi.

Çin, Tayvan'ı ayrılıkçı bir eyalet olarak görüyor ve adayı askeri olarak ele geçirmek de dahil olmak üzere her türlü yolla kontrolü altına almaya yemin etti.

Son yıllarda Pekin, Tayvan üzerindeki askeri ve siyasi baskıyı arttırdı ve Taipei ile herhangi bir diplomatik angajmana denk gelecek şekilde sık sık deniz tatbikatları yapıyor ya da savaş uçakları gönderiyor.

Tayvan, son zamanlarda tespit ettiği 39 uçaktan 22'sinin, ada ile Çin arasındaki dar bir su yolu olan Tayvan Boğazı'nın orta çizgisini geçtiğini söyledi.

Tayvan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Ordu durumu yakından izliyor ve karşılık vermek üzere uçakları, donanma gemilerini ve karada konuşlu füze sistemlerini görevlendirdi" denildi.

Cumartesi günü Çin, ABD ve Kanada'ya ait iki geminin Tayvan Boğazı'ndan geçmesinin ardından askerlerinin "sürekli yüksek alarmda" olduğunu söyledi.

ABD Donanması gemilerin Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze destroyeri USS Ralph Johnson ve HMCS Ottawa olduğunu ve geçişin "ABD'nin, müttefiklerimizin ve ortaklarımızın özgür ve açık bir Hint-Pasifik'e olan bağlılığını gösterdiğini" söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri ve Batılı müttefiklerinin hem Tayvan Boğazı hem de tartışmalı Güney Çin Denizi'nden "seyrüsefer serbestisi" geçişlerini arttırarak her ikisinin de uluslararası su yolları olduğunu vurgulaması Pekin'i kızdırdı.

Tsai'nin Kaliforniya'da ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile görüşmesinin ardından Pekin Nisan ayında adanın kuşatılmasını simüle eden askeri tatbikatlar gerçekleştirdi.