Doğu Akdeniz’de doğalgaz savaşı

Rus RF-SMI gazetesinde, Suriye kara sularında çok büyük bir petrol yatağı bulunduğu iddia edildi. İddia edilen enerji rezervleri, Suriye'de yaşanan iç savaşın alevlenerek büyümesine neden olabilir.

1

SURİYE KARASULARINDA DEV REZERV

Doğu Akdeniz’deki enerji jeopolitiği Suriye’deki iç savaşın seyrini de tayin ediyor. Rus RF-SMI gazetesinde, Suriye kara sularında çok büyük bir petrol yatağı bulunduğu iddia edildi. İddia edilen enerji rezervleri, Suriye'de yaşanan iç savaşın alevlenerek büyümesine neden olabilir. Habere göre Akdeniz’deki Suriye kara sularında 2012 yılında bulunan fakat 2015 yılında kamuoyuyla paylaşılan büyük miktarda petrol ve doğalgaz kaynağı bulunuyor. Toplam 14 kuyudan günde 6-7 milyon varil petrol çıkarılabileceği belirtilerek Suudi Arabistan’ın günlük hacmi 12 milyon varil olduğuna dikkat çekildi. Çıkarılabilecek doğalgaz ve petrolün Katar ve Rusya’nın üretimi ile ciddi rekabet edebilecek miktarda olduğu aktarıldı. Petrol yatağının sadece 250 metre derinlikte olduğu iddia ediliyor. Petrol sahasındaki aramanın ise Norveçli Ancis şirketi tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.

Mısır, İsrail’in Doğu Akdeniz’de yağmaladığı doğalgaza müşteri oldu. İsrail-ABD konsorsiyomu Mısır’a 10 yıl süresince 65 milyar metreküp doğalgaz satacak. Bunun parasal karşılığı 15 milyar dolar. İran medyası ise İsrail kontrolündeki doğalgaz yataklarını hedef tahtasına koydu.

İsrail’de faaliyet gösteren Amerikan Noble şirketi ve İsrailli Delek şirketi ile Mısır’ın Dolphin Energy şirketi arasında 10 yıl süresince 65 milyar metreküp doğalgaz tedariğini içeren iki anlaşma imzalandı. Noble şirketinin web sitesindeki açıklamaya göre, anlaşmalar, İsrail’in Akdeniz’de yağmaladığı Tamar ve Leviathan sahalarının her birinden 32,5 milyar metreküp olmak üzere toplamda 65 milyar metreküp doğalgazın 2030 yılına kadar Mısır’a iletilmesini içeriyor. Anlaşmaların 15 milyar dolarlık olduğu belirtilen haberde, doğalgaz iletiminde kullanılacak boru hattı güzergahının henüz netlik kazanmadığı kaydedildi. İsrail açıklarındaki Tamar sahasında 280 milyar metreküp, Leviathan sahasında ise 622 milyar metreküp gaz rezervi bulunuyor. Tamar sahasından halihazırda doğalgaz üretimi yapılırken, Leviathan’da üretimin 2019’da başlaması bekleniyor. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu anlaşmayı 'tarihi' olarak niteledi.

YeniŞafak