Doğada 1.7 milyon 'yeni Kovid' var

Birleşmiş Milletler araştırması, doğada yaklaşık 1,7 milyon keşfedilmemiş virüs bulunduğu ve bunların yarısından fazlasının Kovid-19 benzeri salgınları tetikleyebileceğini ortaya çıkardı.

BM tarafından uzman 22 bilim insanına yaptırılan pandemi araştırmasına göre doğada henüz keşfedilmemiş 1.7 milyon virüs olduğu ve bunların yaklaşık 1 milyonunun koronavirüs etkisine sahip olduğu anlaşıldı. Bugüne kadar dünyada meydana gelen tüm pandemilerin kökenleri hayvanlar tarafından taşınan mikroplara dayandığı, hayvanlardan yayılan hastalıkların neredeyse üçte birinin ormanların kaybı nedeniyle ortaya çıktığı ve yaban hayatı ile insanlar arasındaki yakın temastan kaynaklandığı açıklandı. Buna göre her yıl yaklaşık beş virüsün önündeki tür engeli ortadan kalktığı için direk olarak insanlara bulaşmaya hazır hale geliyor.

Ormanların hızla yok olmasının gizli kalmış virüsleri ortaya çıkardığı belirtildi.

ÖNCE FELÇ SONRA ÖLÜM

Avustralya'da yarasaları mercek altına alan araştırmacılar insana bulaşabilen bir virüs saptadı. Söz konusu virüs bulaştığı kişiyi önce felç ediyor sonra ise ölümüne neden oluyor. Ekip bu virüsün yarasaların sadece yüzde 1'inde bulunmasına rağmen yarasalar ile yakın temastan kaçınılması uyarısında bulundu.

Yarasaların da daha önce yaymadığı kadar hastalık yaydığı açıklandı.