Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Frontex tepkisi! ''Bütçe kesmek yetmez, hesap da vermeliler''

AP onay vermedi! Suç ortaklığı Frontex'in bütçesini vurdu. Yunanistan'ın göçmenlere karşı uyguladığı zulme sessiz kalan AB sınır koruma ajansı Frontex'in bütçesi Avrupa Parlamentosu'ndan veto yedi. AP, Frontex'in bütçe harcamalarına, geri itmelerdeki rolü ve yönetim sorunları gibi nedenlerle onay vermedi.

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği'nin (AB) dış sınırlardan sorumlu kurumu Frontex'in bütçe harcamalarına, geri itmelerdeki rolü ve yönetim sorunları gibi nedenlerle onay vermedi. Strazburg'da gerçekleştirilen Genel Kurul oturumunda AP milletvekilleri, AB Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı Frontex'in söz konusu dönemdeki bütçesini ibra etmedi. Frontex'in harcamaları göçmenlerin geri itilmesi de dahil olmak üzere temel haklara ilişkin devam eden soruşturmalar ve yönetimsel sorunlar yüzünden onaylanmadı. AP milletvekilleri, bu konularda hazırlanan soruşturma raporlarının tamamını görmeyi talep etti ve ibra kararını sonbahara erteledi.

DİREKTÖR İSTİFA ETMİŞTİ

Ege'de Yunan unsurlarınca düzensiz göçmenlere yönelik yapılan geri itme belgeler ve görüntülerle tescillenince Direktör Fabrice Leggeri istifa etmek zorunda kalmıştı. Son olarak önceki gün "Lighthouse Reports", "Der Spiegel", "SRF Rundschau", "Republik" ve "Le Monde" tarafından yürütülen ortak araştırmada, Frontex'in veri tabanında yüzlerce düzensiz göçmenin Ege'de geri itilmesine yönelik kayıtların yer aldığı belirtildi. Ajansın, Mart 2020 ile Eylül 2021 arasında kadın ve çocukların da aralarında olduğu 957 sığınmacının denizde geri itilmesinde rol aldığı, bu vakaların Frontex'in "Jora" adlı veri tabanında "çıkış noktalarından ayrılmanın önlenmesi" şeklinde etiketlendiği kaydedildi. AB Yolsuzlukla Mücadele Ofisi (OLAF), Frontex hakkında Ege'de göçmenlerin geri itilmesi ile taciz ve görevi kötüye kullanma gibi suçlamalar nedeniyle soruşturma başlatmıştı. Geçen hafta yayınlanan raporda Frontex Başkanı Leggeri ve diğer üst düzey yetkililerin, Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki geri itmelerini yalnızca bildikleri değil, aynı zamanda örtbas ettikleri iddia edilmişti.

AKŞAM, 30 Nisan'da Frontex'in bu zulmünü manşetine taşımıştı.

O PARALARI GERİ İTMEDE KULLANDILAR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AP'nin Frontex'in bütçesine onay vermemesiyle ilgili konuştu. "Bizden bu konuda ilave bilgi ve belgeler de istendi" diyen Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "AP bir soruşturma başlatmıştı. Bu bütçenin bir kısmı göçmenlerin geri itilmesinde kullanıldı. İnsanlık dışı uygulamalara Frontex katıldı. Bütçenin onaylanmaması Frontex'i aklamaz. Bu geri itmeler sonrasında ölümler meydana geldi. Denizin ortasında botlar şişlendiği için denizde de ölenler oldu. Yunanistan'ın da sorumluluğu var. Bu insani bir mesele. Sorumluların hesap vermesi gerekiyor."