Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dünyaya duyurdu! 'Irkçı düşmanlıkların hepsini ifşa edeceğiz'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Hanau saldırısının yıldönümünde yayımladığı mesajda bakanlık olarak yeni bir çalışma başlattıklarını belirterek “İslam ve yabancı düşmanlığı içeren her eylemi dünyaya ifşa edeceğiz” dedi.

Geçen yıl 19 Şubat'ta Almanya'nın Hanau şehrinde ırkçı terörist Tobias Rathjen'in 4'ü Türkiye kökenli 9 göçmeni katledişinin birinci yılında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabı üzerinden videolu bir mesaj yayımladı. Hayatını kaybedenler için rahmet dileyen Çavuşoğlu, bakanlık olarak yeni bir çalışma başlattıklarını da belirterek "İslam düşmanlığı, yabancı düşmanlığı, ırkçılık içeren eylem ve söylemleri her yıl rapor halinde tüm dünyaya ifşa edeceğiz. Bu saldırılar artık son bulmalı. Hanau saldırısı ile ilgili soruşturmanın adil ve hızlı bir şekilde sonuçlanması önem taşıyor. Aksi takdirde bu hastalıklı zihniyet sadece yabancıları ve Müslümanları değil herkesi tehdit edecek. Bu konularda siyasetçilere önemli görevler düşüyor" dedi.

AVRUPA REHİNE OLMASIN

Çavuşoğlu ayrıca, "Avrupa, popülist, ırkçı ve göçmen karşıtı söylemlerin rehinesi haline gelmemeli. Şansölye Merkel'in de söylediği gibi, 'ırkçılık ve nefret zehirdir'. Bunun panzehiri de sağduyulu siyasetçilerin elindedir. Bu sorunu ancak birlikte işbirliği ve kararlı adımlar ile çözebiliriz. Türkiye olarak her zaman olduğu gibi bundan sonra da yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın yanında olacağız" diye konuştu. Çavuşoğlu, Avrupa'da ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığının artmaya devam ettiğini de vurguladı.

DIŞİŞLERİ: ACİL SONUÇLANMALI

Dışişleri Bakanlığı, hayatını kaybedenleri yayımladığı mesajla andı. Açıklamada "Tüm kurbanları rahmetle anıyoruz. Ailelerin acılarını paylaşıyoruz. Bu saldırının tüm yönleriyle açıklığa kavuşturulması, soruşturmanın süratli ve adil şekilde sonuçlandırılmasını bekliyoruz" denildi.

80 ŞEHİR VE KENTTE ANMA TÖRENLERİ

Katliamın dünkü yıldönümünde Hanau başta olmak üzere Almanya'nın 80 farklı şehir ve kentinde anma törenleri ile ırkçılık karşıtı eylemler düzenlendi. Hanau'daki törene Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran da katıldı. Anma etkinliği çerçevesinde bir kısa film gösteriminin yanı sıra yaşamını yitirenlerin ailelerinin kişisel video mesajları yayınlandı. Kıran bu vesileyle kurbanların aileleri ve Türk vatandaşlarıyla da bir araya geldi. Başkent Berlin'de Neukölln Belediyesi binasının önünde gerçekleşen etkinlikte saygı duruşunda bulunuldu ve mumlar yakıldı. Frankfurtta ana gar önünde toplanan 4 bin kişi ise "Unutmak da affetmek de yok. Her yer Hanau" diye bağırdı.