Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu,ABD'li mevkidaşı Blinken'le görüştü! 'Yüzüne söyledim S-400 aldık, bitti'

'S-400 meselesi bizim için bitti' NATO Dışişleri Bakanları toplantısı için Brüksel'de bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, yüz yüze ilk defa görüştüğü ABD'li mevkidaşı Blinken'e “Rusya'dan S-400'leri aldık ve bu mesele bizim için bitti” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Dışişleri Bakanları toplantısı için bulunduğu Brüksel'deki NATO karargahında bir araya geldi. Birçok meselenin açık yüreklilikle ele alındığını ifade eden Çavuşoğlu, taraflar arasında bazı konularda görüş ayrılıklarının bulunduğunu ifade etti. Çavuşoğlu, S-400 hava savunma sistemine ilişkin "S-400'lerin Rusya'dan satın alındığını ve bu işin bittiğini bir kere daha söyledik" açıklamasında bulunurken Türkiye'nin ileride hava savunmaya yönelik ihtiyaçlarını müttefiklerinden karşılamaya yönelik olumlu bir tutum içinde olduğunun altını çizdi. Afganistan'da barış için Türkiye'de düzenlenecek toplantıya da değinen Çavuşoğlu, "Afganistan Konferansı'nı nisan ayı içerisinde gerçekleştirmek istiyoruz" dedi.

FETÖ VE PKK'YA DESTEĞİ KESİN

ABD'nin, terör örgütü PKK/PYD'ye desteği ile FETÖ'nün ABD'deki mevcudiyeti gibi konuların ikili ilişkileri olumsuz etkilediğini hatırlatan Çavuşoğlu, AB ile olumlu ilişkilerin sürdürülmesi için de somut adımlar gerektiğini, artık oylama yerine vize serbestisi ve ekonomik anlaşmaların hayata geçmesi gerektiğini söyledi. Blinken ise "NATO müttefikimiz Türkiye'yle terörle mücadele iş birliğinin devamını arzu ediyorum" dedi. Blinken ayrıca Türkiye'nin S-400'lerden vazgeçmesi gerektiğini de tekrarladı.

ABD'YE NET MESAJ

Çavuşoğlu, Blinken ile geçen hafta da telefonda görüşmüştü.

ANKARA İLE İLİŞKİDE OLUMLUYA ODAKLANIN

İtalya Başbakanı Mario Draghi, Türkiye ile AB arasında göç, terörle mücadele ve Gümrük Birliği konularının önemli iş birliği alanları olduğunu söyledi. Bugünkü AB Liderler Zirvesi öncesinde konuşan Draghi, AB-Türkiye ilişkilerinde "olumlu gündeme" odaklanılması gerektiği vurgusu yaptı. Draghi, "AB'nin bölgesel istikrar bakımından yapıcı bir dinamiği teşvik eden olumlu gündem için somut öneriler üzerinde çalışması gerekiyor. Gelecekteki ilişkileri inşa etmek çok daha iyi olur. Bu olumlu tutumun önemli olduğu birçok konu var" dedi.