Diplomatlara ateş açmışlardı... Ülkelerden İsrail'e peş peşe kınama

Soykırımcı İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'daki Cenin Mülteci Kampı'na ulaşan yabancı diplomasi heyetine ''sindirmek'' ve ''korkutmak'' amacıyla ateş açtığı açıklandı. Aralarında Türk ve yabancı diplomatların yer aldığı heyete yönelik saldırının ardından ülkelerden tepkiler peş peşe geldi.

AA

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, İsrail ordusunun Cenin Mülteci Kampı yakınlarında diplomatların yer aldığı heyete ateş açmasına tepki gösterdi, İsrail'den olaya açıklık getirmesini istedi. Tajani, yaşananların kabul edilemez olduğunu belirtti.

Bakan Tajani, X platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, "Az önce Cenin Mülteci Kampı yakınlarında silahlı saldırıya uğradığı iddia edilen diplomatlar arasında bulunan ve sağlık durumu iyi olan İtalya'nın Kudüs Muavin Konsolosu Alessandro Tutino ile görüştüm. İsrail hükümetinden yaşananların derhal açıklığa kavuşturulmasını istiyoruz. Diplomatlara yönelik tehditler kabul edilemez." ifadesini kullandı.

Tajani, söz konusu olayla ilgili X platformundan bir paylaşımda daha bulunarak, İsrail'in Roma Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığına çağrılması talimatını verdiğini duyurdu.

Bakan Tajani, "Az önce Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri'ne, Cenin'de yaşananlara ilişkin resmi açıklama almak üzere İsrail'in Roma Büyükelçisi'ni çağırması talimatını verdim." ifadesini kullandı.

İRLANDA, İSRAİL'İN DİPLOMATLARA ATEŞ AÇMASINI "ŞİDDETLE" KINADI

İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Simon Harris, İsrail ordusunun Cenin Mülteci Kampı yakınlarında diplomatların yer aldığı heyete ateş açmasını "şiddetle kınadıklarını" belirtti.

Harris, X'ten yaptığı paylaşımda, "Aralarında Ramallah'ta görevli iki İrlandalı diplomatın da bulunduğu bir grup diplomatın Cenin'e yaptıkları ziyaret sırasında İsrail ordusu tarafından ateş açıldığı haberleri karşısında şok oldum ve dehşete kapıldım." ifadesini kullandı.

Söz konusu olayda kimsenin yaralanmadığını belirten Harris, "Bu kesinlikle kabul edilemez ve bunu şiddetle kınıyorum." ifadesine yer verdi.

FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI BARROT'TAN İSRAİL'E TEPKİ

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, İsrail ordusunun Cenin Mülteci Kampı yakınlarında, aralarında diplomatların da bulunduğu bir heyete ateş açmasına tepki göstererek, olayla ilgili açıklama yapması için İsrail'in Paris Büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığına çağrılacağını açıkladı.

İsrail ordusunun, bugün Cenin'i ziyaret eden diplomat heyetine ateş açtığına ilişkin haberlere Fransa'dan tepki geldi.

Barrot X hesabından yaptığı açıklamada, bir Fransız diplomatın da aralarında bulunduğu heyete, Cenin ziyareti sırasında İsrail askerleri tarafından ateş açıldığını belirterek, "Bu kabul edilemez. İsrail Büyükelçisi açıklama yapmak üzere çağrılacak." ifadesini kullandı.

Fransız Bakan, bölgede zorlu koşullarda görev yapan Fransız memurları desteklediğini ifade etti.

İsrail ordusu, bugün işgal altındaki Batı Şeria'daki Cenin Mülteci Kampı'na giden, diplomatlardan oluşan 35 kişilik bir heyete ateş açtı.

ALMANYA'DAN İSRAİL'E KINAMA

Almanya, işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Cenin'i ziyaret eden 35 diplomata İsrail askerlerinin ateş açmasını şiddetle kınadı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail ordusu tarafından, aralarında bir Alman diplomat ve Ramallah temsilciliğinden bir şoförün de bulunduğu kayıtlı bir diplomatik heyetin üzerine ateş açılmıştır. Dışişleri Bakanlığı, bu sebepsiz ateşi şiddetle kınamaktadır. Daha kötü bir şey olmadığı için şanslıyız." ifadesine yer verildi.

Açıklamada diplomatların diplomatik faaliyetlerinin bir parçası olarak ve Filistin Yönetimi ve İsrail ordusuyla koordinasyon halinde Batı Şeria'da bulunduğu hatırlatılarak, "Diplomatların sahadaki bağımsız gözlemci rolü vazgeçilmezdir ve hiçbir şekilde İsrail'in güvenlik çıkarlarına yönelik bir tehdit teşkil etmez." denildi.

İsrail hükümetinden durumu derhal açıklığa kavuşturması ve diplomatların dokunulmazlığına saygı göstermesi istendi.

Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul'un da konuyu İsrailli mevkidaşıyla görüştüğü belirtildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINIYORUZ

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Filistin nezdindeki Kudüs Başkonsolosluğundan bir görevlinin de aralarında bulunduğu bir grup diplomata Cenin kentine yaptıkları ziyaret sırasında İsrail askerleri tarafından ateş açılmasını en güçlü biçimde kınadıklarını bildirdi.

Bakanlık, İsrail askerlerinin diplomatlara yönelik saldırısı hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Kudüs Başkonsolosluğumuzdan bir görevlinin de aralarında bulunduğu bir grup diplomata, Cenin kentine gerçekleştirdikleri ziyaret sırasında İsrail askerleri tarafından ateş açılmasını en güçlü biçimde kınıyoruz. Diplomatların hayatlarını tehlikeye atan bu saldırı, İsrail'in uluslararası hukuku ve insan haklarını sistematik şekilde hiçe saydığının bir başka örneğidir. Diplomatların hedef alınması, yalnızca bireysel güvenliğe değil, aynı zamanda devletler arası ilişkilerin temelini oluşturan saygı ve güven ortamına yönelik ciddi bir tehdittir." ifadelerine yer verildi.

Yaşanan saldırının bir an önce araştırılması ve sorumluların hesap vermesi gerektiği vurgulanan açıklamada, uluslararası toplum bu tehlikeli eylemi en güçlü biçimde kınamaya ve İsrail'in "cezasızlık zırhının" son bulması için somut adımlar atmaya davet edildi.

MISIR VE ÜRDÜN, DİPLOMATLARA ATEŞ AÇMASINI "ŞİDDETLE" KINADI

Mısır ve Ürdün, işgal altındaki Batı Şeria'daki Cenin'i ziyaret eden 35 diplomata İsrail askerlerinin ateş açmasını şiddetle kınadığını açıkladı.

Açıklamada, saldırıya uğrayan 35 diplomat arasında Mısır'ın Ramallah Büyükelçisinin de olduğu belirtilirken, İsrail askerlerinin saldırısının "şiddetle kınandığı" ifade edildi.

Mısır, söz konusu saldırıyla "tüm diplomatik kuralları ihlal eden" İsrail'den konuya ilişkin açıklama istedi.

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail askerlerinin Cenin'i ziyaret eden 35 diplomata yönelik saldırısının "en sert ifadelerle kınadığını" belirtildi.

Açıklamada, "Cenin'deki insani durumu incelemek üzere saha gezisi yapan diplomat heyetinin hedef alınması ile uluslararası hukuk ve uluslararası insan hakları açıkça ihlal edilmiş ve tüm diplomatik normlara aykırı bir suç işlenmiştir." ifadelerine yer verildi.

Uluslararası topluma "meşru ve ahlaki sorumluluklarını üstlenme" çağrısı yapan Ürdün, İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'daki saldırılarının "derhal durdurulması" gerektiğini vurguladı.

HOLLANDA, İSRAİL'İN CENİN'DE DİPLOMATLARA ATEŞ AÇMASINI KINADI

Hollanda Dışişleri Bakanı Casper Veldkamp, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, İsrail'in Cenin'de diplomatlara ateş açmasını kınadıklarını belirtti.

Veldkamp, saldırıyı kınadıklarını, olayla ilgili İsrail makamlarından açıklama talep ettiklerini ve ilave adımların değerlendirildiğini bildirdi.

Paylaşımında, "İsrail askerleri, Batı Şeria'daki Cenin yakınlarında aralarında bir Hollandalı diplomatın da bulunduğu diplomatik bir heyetin yakınına ateş açtı." diyen Veldkamp, "Diplomatlar görevlerini güvenli şekilde yerine getirebilmelidir, tehdit edilmeleri kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

Veldkamp, saldırının ardından Filistin nezdindeki Hollanda temsilcisi ve İsrail'deki Hollanda Büyükelçisi ile görüştüğünü, heyette yer alan kişilerin zarar görmemiş olmasından memnuniyet duyduğunu belirtti.

NORVEÇ: KABUL EDİLEMEZ

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, İsrail ordusunun Cenin Mülteci Kampı yakınlarında diplomatların yer aldığı heyete ateş açmasını kınadı.

Eide, X hesabından yaptığı açıklamada, diplomatlardan oluşan heyete İsrail askerlerince ateş açılmasına tepki gösterdi.

"İsrail ordusunun Cenin'de bir grup diplomata yönelik saldırısını kınıyorum." ifadesini kullanan Eide, İsrail'in bu eyleminin kabul edilemez olduğunu ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirtti.

AVUSTURYA, İSRAİL'İN DİPLOMATLARA ATEŞ AÇMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

Avusturya Dışişleri Bakanı Beate Meinl-Reisinger, İsrail ordusunun Cenin Mülteci Kampı yakınlarında diplomatların bulunduğu heyete ateş açmasına tepki göstererek, böyle bir olayın yaşanmaması gerektiğini belirtti.

Meinl-Reisinger, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Batı Şeria'daki Cenin Mülteci Kampı'nı ziyaret eden diplomatlar arasında yer alan Avusturyalı temsilciyi aradığını ve diplomatın zarar görmemesinin kendisini rahatlattığını kaydetti.

"Şu çok açık, böyle bir olayın yaşanmaması gerekirdi." ifadesini kullanan Meinl-Reisinger, İsrail makamlarından konuyla ilgili soruşturma yapmasını ve açıklığa kavuşturmasını beklediğini vurguladı.

SUUDİ ARABİSTAN VE KATAR'DAN İSRAİL'E KINAMA

Suudi Arabistan ve Katar, İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin bölgesinde 35 diplomata ateş açmasını kınadı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail askerlerinin Cenin'de diplomatlara ateş açması "en sert ifadelerle ve şiddetle" kınandı.

Açıklamada, İsrail ordusunun işgal altındaki Filistin topraklarında sivillere ve diplomatlara karşı işlediği ihlallerin durdurulması ve yapılan saldırıdan sorumlu tutulmalarının gerektiği belirtildi.

İsrail ordusunun Batılı ve Arap ülkelerinden aralarında büyükelçilerin de bulunduğu 35 diplomattan oluşan heyete silahlı saldırı düzenlediğine işaret edilen açıklamada, heyetin Cenin Mülteci Kampı'na planlanan ziyaretinin önceden koordine edilmiş olduğunun altı çizildi.