Devlet radyocusu Macron'a sert çıktı! 'Fransa Türkiye'ye ders veremez'

Fransız devlet radyosu Radio France'ın uluslararası yayın yönetmeni Jean-Marc Four, uluslararası hukuk ve siyasi açıdan Fransa'nın Türkiye'ye ‘ders verecek konumda olmadığını' söyledi.

Four, Libya konusunda verdiği röportajda, şunları kaydetti:

KAOSU FRANSA BAŞLATTI

“Sessiz kalması gereken bir başkent varsa o da Paris’tir. Uluslararası hukuk açısından, asıl krizin sorumlusu Fransa. Libya’daki kaos, 2011’de dönemin Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, BM Güvenlik Konseyinin 1973 sayılı kararının çok daha ötesine giderek, Kaddafi’nin öldürülmesiyle başladı.”

PARİS HAFTER’E SİLAH VERİYOR

Fransa’nın, Hafter güçlerine silah temin ettiğine dair birçok ciddi kanıt var. 2016’da üç Fransız ajan Bingazi’de öldü. ABD’nin sadece Fransa’ya sattığı silahlar Libya’da bulundu. Bunlar sadece ikisi.”

Fransız diplomasisinin Hafter’i desteklemesi hukuki olarak sorgulanmalı. Türkiye, BM tarafından meşru olarak tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni destekliyor. Bu konuda da Ankara, Paris’ten daha çok uluslararası hukuka uyuyor. Yani aslında Libya’da tehlikeli bir oyun oynayan Fransa’dır.”

“Paris, Hafter’i destekleyerek yanlış ata oynadı ve sahada kaybetti. Sisi’nin Mısır’ı, BAE ve paralı Rus askerleriyle aynı tarafta bulunmak Fransa’nın itibarini zedeledi. Fransa İtalya ile de ters düştü, AB’den de istediği desteği alamadı. Sonuç olarak, AB, Suriye’de olduğu gibi oyun dışı kaldı. Libya’da artık ipler Türkiye ve Rusya’nın elinde.”

Four, Türkiye’nin Libya’da inisiyatif alması konusunda da ‘Osmanlı nostaljisi’ ifadesini kullandı. 

PARİS SAVAŞ LORDUNUN YANINDA 

Fransız medyasından iki örnek de, Paris’in BAE ve Mısır ittifakıyla Hafter’e destek verdiğini doğruluyor.

Fransız yayın organı Slate, “Fransa, Türkiye’nin Libya’daki anlaşmazlığa müdahalesini kınarken, savaş ağası Hafter’e destek veriyor. Fransa bir savaş ağasının tarafındadır” diye yazdı.

Yazıda, Macron’un bölge hakkında çok şey bilmediği, Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian tarafından yönlendirildiğine dikkat çekildi.

Yazıda ayrıca, Fransa’nın Hafter’e füze savunma bataryaları ve Dış İstihbarat Servisi (DGSE) ajanları gönderdiği, bazı ajanların öldürüldüğü de hatırlatılırken, “Paris’in Hafter’e Batı dünyasında diplomatik bir cila sağladığı doğrudur” denildi. 

HAFTER GERİLEDİKÇE FRANSA ATEŞKES İSTİYOR 

Fransa’nın ünlü gazetelerinden L’exspres de, “Rusya, Mısır ve BAE’nin desteklediği” general Halife Hafter’e karşı, “Ankara’nın BM tarafından tanınan Fayez El-Serrac liderliğindeki Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni desteklediğini” vurguladı.

Türkiye’nin desteğinin Hafter’i başarısızlığa uğrattığına işaret edilen makalede, Hafter geriletildikçe Fransa’nın ısrarla ateşkes çabası gösterdiğine dikkat çekildi.

Makalede, Fransa’nın da kamuoyu önünde reddetse de, Hafter’ı desteklemekle suçlandığına işaret edildi.

Makalede, ‘bir diplomatik kaynağa’ dayındırılarak, geçen hafta yapılan NATO Savunma Bakanları toplantısında, Fransız Bakan Florence Parly’in ‘bir düzine meslektaşının desteğini aldığı’ belirtildi. NATO’nun, 22’si AB ülkesi 30 üyesi bulunuyor.