Devasa sfenksler bulundu... Tutankhamun'un büyük babasını tasvir ediyor

Mısır'ın Luksor şehrinde Tutankhamun'un büyük babası olan III. Amenhotep'in tasvir edildiği 8 metrelik kireçtaşı sfenksler bulundu. Yapılan araştırmalarda Mısır mitolojisinde yer alan Amon ve Ra'nın sevgisini anlatan kolyeye de rastlandı.

aksam.com.tr

Arkeolaglar Mısır'ın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Luksor'da yer alan tapınakta yaptıkları kazıda bir çift dev sfenks ortaya çıkardı. Heykeller III. Amenhotep'i firavun faresi şeklinde bir başlık, kraliyet sakalı ve geniş bir kolye ile tasvir ediyor.

Aksam.com.tr'nin Daily Mail'den aktardığın habere göre, yapılan detaylı araştırmada sfenkslerden birinin göğsünün üzerinde bulunan kolye Mısır mitolojisine ait izler taşıdığı belirtildi. Kolyenin Mısır mitolojisinde yer alan Amon ile Ra'nın birleşmesini anlattığı söyleniyor.

Ayrıca kazılarda, Güneş tanrısı Ra'nın aslan benzeri savunucusu olan tanrıça Sekhmet'in neredeyse bozulmamış üç heykeli ve büyük bir sütunlu salonun kalıntıları keşfedildi.

Arkelog ekibinin başında yer alan Horig Sorosian, bu çalışmanın "Vadinin Güzel Festivali" kutlamalarının yapıldığı yolu teyit ettiği için önemli olduğunu vurguladı.

KRAL AMENHOTEP KİMDİR?

III. Kral Amenhotep, ünlü firavun Tutankhamun'un büyükbabasıydı. MÖ 14. yüzyılda Mısır'ın Yeni Krallığı'nın zirvesinde hüküm sürdü. Güneyde Nubia'dan kuzeyde Suriye'ye uzanan geniş bir imparatorluğa hükümdarlık etti. IV. Tuthmosis ve küçük karısı Mutemwia'nın oğlu olarak dünyaya gelen Amenhotep, 12 yaşındayken annesi naip olarak davrandı. Saltanatının başlarında, büyük bir kraliyet karısı olarak bir il yetkilisinin kızını seçti. Saltanatın devamını Kraliçe Tiye ile birlikte sürdürdü.

Amenhotep III MÖ 1354 civarında öldü ve yerine Kral Tutankhamun'un babası olan ve Akhenaten olarak bilinen oğlu IV. Amenhotep geçti.