Dedektörler kalkmıyor kameralar kuruluyor! 

Mescid-i Aksa girişindeki metal dedektörlerin kaldırlmayacağı iddia edildi. Bununla birlikte kutsal mekana kameralar yerleştiriliyor. 

Uluslararası Reuters haber ajansının iddiasına göre İsrailli yetkililer Mescid-i Aksa önündeki metal dedektörlerin kaldırılmayacağını açıkladı. Yetkililer detektörlerin kullanımının zamanla azaltılabileceğini aktarırken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun detektörlere alternatif önlemleri düşündüğü öne sürülüyor. Ancak İsrail'in detektörlerin kaldırılmasını "geri adım atmak" olarak göreceği ve bu sebeple bundan kaçınılacağı iddia ediliyor. İsrail'in Kanal 2 televizyonunun haberine göre, polis metal arama dedektörlerini kaldırma kararı almıştı. 

KAMERA YERLEŞTİRİLDİ 

Bununlar birlikte İsrail'in Mescid-i Aksa'nın Aslanlı Kapısı (El-Esbat) karşısında güvenlik kameraları yerleştirmeye başladığı bildirildi. Öte yandan dün gece yaşanan çatışmaların ardından yüzlerce Filistinlinin sabah namazını Esbat kapısı yakınlarında kıldığı, İsrail polisinin namaz kılanların etrafında önlem aldığı ifade edildi. 

VEKİLLER GÖZALTINdA 

İsrail askerlerinin, Batı Şeria'nın farklı kentlerinde Hamas mensubu 23 Filistinliyi gözaltına aldığı bildirildi. İsrail askerleri dün sabah Batı Şeria'nın güneyindeki Selfit ve Eriha kentinde Filistin Yasama Meclisi'nden iki milletvekilini gözaltına almıştı. İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te sık sık evlere baskınlar düzenleyerek çeşitli iddialarla Filistinlileri gözaltına alıyor. 

Çavuşoğlu son görüşmeyi Mısırlı mevkidaşıyla yaptı 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Mescid-i Aksa diplomasisi devam ediyor. Bu kapsamda Mısırlı mevkidaşı Şükri ile telefon görüşmesi yapan Çavuşoğlu, görüşmede, Mescid-i Aksa ile ilgili gelişmeleri ele aldı. Bakan Çavuşoğlu dün de Pakistanlı, Ürdünlü ve Özbek mevkidaşları ile aynı konuda görüşmeler yapmıştı. Hükümet gerilimin düşmesi için tüm 

taraflarla diyalog halinde. 

Yahudiler de protesto etti 

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri, Times Meydanı'nda ve İsrail'in BM Daimi Temsilciliği önünde protesto edildi. Uluslararası Eylem Merkezinin öncülüğünde New York'ta gerçekleştirilen yürüyüş kapsamında, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ve aralarında Yahudi kökenli Amerikalıların da bulunduğu yaklaşık bin kişi Times Meydanı'nda toplandı. İsrail’de de çok sayıda Yahudi hükümeti protesto etti. 

İsveç'te ablukaya karşı yeni yardım gemisi hazırlığı 

İsveçli aktivistler, insani yardım gemileriyle İsrail'in Gazze ambargosunu delmek amacıyla "Gazze İçin Donanma" adını verdikleri yeni girişim başlattı. Gelecek yıl denize açılmayı planlayan aktivistler, kampanyada toplanan yardımlarla satın aldıkları yelkenli tekneye Nobel Barış Ödülü sahibi Mairead Maguire'nin ismini verdi.