Darbenin finansörü o mu?

İngiliz Middle East Eye gazetesi, Birleşik Arap Emirlikleri hükümetinin FETÖ darbecilerine para gönderdiğini iddia etti.

1

İngiliz gazetesinin haberinde kaynak olarak Türk istihbarat yetkilileri gösterildi.


İşte çarpıcı iddialar:

-15 Temmuz darbe girişiminden haftalar önce Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) hükümeti, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zeyid el Nahyan ile yakın ilişkileri olan Muhammed Dahlan aracılığıyla FETÖ’ye para aktardı. 

 
FİLİSTİNLİ BİR İŞ ADAMI YARDIM ETTİ

- Haberde ifade edilene göre, Dahlan’ın Fetullah Gülen ile iletişim kurmasına, ABD’de yaşayan Filistinli bir iş adamı yardım etti. Türk istihbarat yetkileri iş adamının kimliğini açıklamadı.

 - Gazete, haberdeki iddiaları göz önüne sermek için Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan Sky News Arapça ve Al Arabiya gibi medya kuruluşlarının 15 Temmuz gecesi Türkiye’deki darbe girişiminin başarılı olduğu ve hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurtdışına kaçtığı şeklindeki haberlerini örnek gösterdi. BAE hükümeti ancak 16 saat sonra, yani ancak darbe girişiminin başarısız olduğu kesinleşince bu girişimi kınadığını da açıkladı.

- Bunun üzerine BAE hükümeti Dahlan ile arasına mesafe koyarak Dubai havalimanında darbeci olduğu öne sürülen iki Türk generali yakalayıp iade ederek Ankara ile ilişkileri düzeltmeye çalıştı.
 
MISIR'DA OLABİLİR

- Dahlan BAE’yi de terk etmek zorunda kaldı ve şimdi Mısır’da yaşadığı düşünülüyor. BAE, Mısır ve Ürdün Dahlan’ın Mahmud Abbas’dan sonra Filistin lideri olmasını istiyor. Daha önce, FETÖ üyelerinin de Mısır’a sığınabileceği yönünde iddialar ortaya atılmıştı. 

- Türk İstihbarat yetkilileri, Dahlan’ın ABD’deki Filistinli işadamı vasıtasıyla Gülen ile görüşmesinin Gülen’in ABD’den Türkiye’ye iade sürecinde kullanılabileceği söyledi.

DAHLAN KİMDİR?

1961 yılında Gazze Hanyunus’da fakir bir ailenin 6. çocuğu olarak dünyaya gelen Muhammed Dahlan’ın, çocukluğu ve gençliği burada geçti. Üniversite hayatına kadar herhangi bir hareket içerisinde aktif görev almayan Dahlan, 1981-1986 yılları arasında İsrail tarafından tutuklandı ve bu süre zarfında ara ara İsrail hapishanelerinde kaldı. Bu süreçte İbranice öğrendi. Hapishaneden çıktıktan sonra Gazze İslam Üniversitesi’nde okuyan Dahlan, İşletme bölümünden mezun oldu. Sonrasında İngilizce öğrenmek için İngiltere Cambridge Üniversitesi’ne gitti.

Dahlan’ın İsrail hapishanelerine girmesi hızlı yükselmesinde etkili oldu. 1987 yılında başlayan 1. İntifada nedeniyle Filistin’den sürgün edilmesi ise şöhretini arttırdı ve el Fetih’in öncüleri arasında yer edindi. Amman’a, Kahire’ye ve Bağdat’a gitti. Buradan Libya ve Tunus’a geçip oradaki Filistin Kurtuluş Örgütü’ne katıldı. Bu dönemde Arafat ile çok iyi olan Dahlan, siyasi ve askeri eğitimini Tunus’da aldı. Bu dönemde Dahlan’ın CIA ile bazı karanlık ilişkilere girdiği konusunda şüpheler söz konusu.

Dahlan Arafat ile yakın ilişkiler kurarken, el Fetih kadrosu tarafından aslında Arafat’ı tasfiye etme planları yürüttüğü düşünülüyordu. Dahlan 2002 yılında İngiltere’ye gitmiş, ABD, AB ve İsrailli birçok yetkili ile görüşmüştü. Dahlan’ın burada Ariel Şaron’un oğlu Umeri Şaron’la uzun görüşmeler yaptı. Arafat 2003 yılında etrafındaki şüpheli kişileri etrafından uzaklaştırma kararı aldığında bu isimler arasında Dahlan da vardı.

Muhammed Dahlan’ın, intifadanın önderlerinden Şeyh Ahmed Yasin ve Dr. Abdulaziz Rantisi hakkında birçok olumsuz görüş ve girişimleri olduğu biliniyor. Hatta Siyonist liderlerine, Rantisi’ye suikast düzenleyebileceğini açıkça ilan etti. 2003 yılında Ürdün’deki Akabe görüşmelerinde Amerika ve Siyonistlere Hamas’ı devirme planları sunan Dahlan hakkında Bush; “Bu genç, bizi hayretler içerisinde bırakıyor” demişti. Bu görüşmelere şimdi İsrail terör rejiminin başbakan yardımcısı ve ulaştırma bakanı olan Şaul Mofez, Ariel Şaron ve Mahmud Abbas da katılmıştı.

2004 yılında Arafat’a karşı giriştikleri operasyonda başarılı olarak, İçişleri bakanlığından sorumlu devlet bakanı oldu.
Dahlan hakkındaki iddialar zaman zaman gündeme geldi. 1997 yılında İsrail gazetesi Haaretz, Dahlan’ın İsrail ve uluslararası bankalardaki servetini 53 milyon dolar olarak açıkladı. Dahlan’ın bu büyük servete 3 yıl gibi kısa bir sürede ulaştığı konuşuluyor. İsrail tarafından gümrük geliri olarak toplanan aylık 1 milyon şekelin Dahlan’ın şahsi hesabına yatırıldığı da bir başka iddia.

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Arafat’ın Dahlan’ın yürüttüğü bir suikastın kurbanı olduğunu hatta sadece Arafat değil, çok sayıda Filistinliye yönelik suikastta da parmağı olduğunu iddia etti.

Hamas’ın Gazze’deki askeri operasyonunun ardından Filistin’i terk etmek zorunda kalan Dahlan, bazı Avrupa ülkelerinde kaldıktan sonra Kahire’ye döndü. Daha sonra Dubai’de yaşamaya başladı.