Darbeci BAE yine ateşle oynuyor

Libya'da darbeci Hafter'den mayıs ayında kurtarılan stratejik Vatiyye Askeri Üssü'ne BAE uçakları sinsice saldırdı. Vatiyye'ye Türkiye yakın zamanda bir askeri üs kurmayı planlıyor.

Libya’da Türkiye’nin desteklediği meşru UMH hükümetinin mayıs ayında darbeci Hafter güçlerinden kurtardığı stratejik Vatiyye Askeri Hava Üssü, önceki gün geç saatlerde savaş uçaklarıyla bombalandı. Türkiye’nin yakın zamanda askeri üs kurmayı planladığı iki noktadan biri olan, başkent Trablus’a 180 kilometre uzaklıktaki Vatiyye’deki askeri üsse yapılan saldırıda can ve mal kaybı olmadı. Ancak Türkiye’den yakın zamanda yollanan savunma füzesi ve SİHA gibi askeri teçhizatların zarar gördüğü açıklandı. UMH’ye bağlı kaynaklar saldırıda darbeci Hafter’i destekleyen BAE’ye ait Fransız Mirage savaş jetlerinin kullanıldığını aktardı.

HAFTER’DEN SİNSİ AÇIKLAMA

Hafter’e yakın medya ise “kimliği belirsiz” uçaklar tarafından düzenlenen saldırının hedefinin Türk hava savunma sistemleri olduğunu belirtti. Libya savunma bakan yardımcısı Salih Nemruş, saldırının Hafter’e destek veren ülkelerce yapıldığı ve uygun zamanda karşılık verileceğini söyledi. Libya Yüksek Devlet Konseyi de Hafter’i destekleyen güçlere ait savaş uçakları tarafından Vatiyye Hava Üssü’nün haince bombalanmasını kınadığını duyurdu.  

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI DARBECİLERİ İŞARETLEDİ 

Libya’da Vatiyye Askeri Hava Üssü’ne gece saatlerinde kimliği belirsiz savaş uçakları tarafından düzenlenen saldırı sonrası İletişim Başkanlığı’nın Hafter’in elindeki Garbiya ve Jufra Hava üslerini okla işaret eden ve ülkedeki Wagner varlığını gösteren ifografikler paylaştı. Paylaşımda petrol ikmal hatlarının kontrol edilmesi bakımından stratejik öneme sahip sahip olduğu vurgulandı.  

FT: TÜRKİYE OLMASA İNSANİ FELAKET YAŞANIRDI 

Türkiye’nin Libya’da Hafter’e karşı meşru ordu ile birlikte yürüttüğü operasyon, dünya basının da da karşılık bulmaya devam ediyor. Özellikle son dönemde Fransa’nın da Türkiye karşısında etki göstermeye çalışmasına karşılık pasif kalmasına değinen Financial Times, sahadaki yeni gücün Türkiye olduğunu belirtti. FT’de ayrıca Ankara’nın desteği ile Libya’da insani krizin önüne geçildiği belirtildi. Yazıda ayrıca Libya’da, Hafter’in artık Fransa için yük haline geldiği, Paris’in Ankara’yı suçlamasının arkasındaki asıl sebebin de Hafter’e bel bağlamak suretiyle yaptığı hatanın üstünü örtme girişimi olduğunu yazdı. 

HAFTER’İN SUÇLARI AF ÖRGÜTÜ’NDE 

Libya Parlamentosu’ndan bir komisyon, Hafter’e bağlı milislerin işlediği suçların belgelendirilmesi için Uluslararı Af Örgütü’yle toplantı düzenledi. Hazırlanan belgelerin uluslararası topluma sunularak tüm dünyanın bilgilendirilmesi ve suçluların yaptıklarından kurtulmasının önüne geçilmesinin hedeflendiği kaydedildi. Birleşmiş Milletler’e bağlı İnsan Hakları Komisyonu haziranda 2016’dan bu yana tüm Libya’da gerçeklerin araştırılması için bir komisyon kurulması kararı almıştı.

RUSYA DEVŞİRME MİLİSLER GÖNDERİYOR 

Esed rejimine destek veren Rusya, Libya’da Hafter saflarına Suriye’den yeni paralı savaşçılarla göndermeye devam ediyor. Yerel kaynaklara göre Rusya, çoğu Suriyeli 300 savaşçıyı Libya’ya gönderdi. Bunlar arasında rejimle daha önce “uzlaşı” imzalayan ancak sonra Kudüs Tugayları saflarına katılan 8 eski DEAŞ’lı da yer aldı.

Vatiyye Askeri Üssü, mayıs ayında Libya Ordusu tarafından ele geçirilmiş ve el konulan yabancı menşeili silah, ekipman ve teçhizatlar sergilenmişti.

BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed, Hafter’e milyonlarca dolarlık yardım gönderdi.