Darbe çağrısıyla meclisi bastılar! Brezilya'da OHAL ilan edildi

Brezilya'da seçimi kaybeden Bolsonaro'nun destekçileri Kongre binası ile Yüksek Mahkeme'yi bastı. Olaylarda 300 kişi gözaltına alındı. Türkiye, AB ve ABD'den Devlet Başkanı Lula'ya destek geldi.

Brezilya'da seçimi kaybeden eski başkan Jair Bolsonaro'nun destekçileri Kongre binası, Devlet Başkanlığı Sarayı Planalto ile Yüksek Mahkeme'yi bastı. Brezilya Devlet Başkanı Lula müdahale emri verdi, göstericiler binalardan çıkarıldı. 1200 kişi gözaltına alındı. Ülkede Federal Güvenlik Bakanı ve olayların çıktığı Brasilia eyaletinin valisi görevden alındı.

POLİS ENGEL OLAMADI

Aşırı sağcı Bolsonaro yanlısı protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gazla müdahale eden polis, grupların daha sonra devlet başkanlığı ve Yüksek Mahkeme binasına zorla girmesine engel olamadı. Bazı göstericilerin Temsilciler Meclisi ve Senato binalarının çatısına çıktığı görüldü. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula, Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme'yi basan göstericilere müdahale emri verdi. Lula, "Bunu yapanlar kanunun gücüyle cezalandırılacak. Henüz hükümeti kurarken pazar gününün sessizliğinden faydalandılar. Eski cumhurbaşkanının birkaç konuşmasının buna yol açtığı biliniyor. Bu baskın terör ve vandalizmdir" açıklamasını yaptı. Ülkede olağanüstü hal ilan edildi. Brezilya Sağlık Bakanlığı, olaylarda 6'sı ağır 70 kişinin yaralandığını duyurdu.

BOLSONARO SUÇLAMALARI REDDETTİ

Dışişleri Bakanlığı Brezilya'da yaşanan olaylara ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi; Brezilya'da Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva liderliğindeki hükümet, Kongre ve Anayasa Mahkemesi'ne yönelik şiddet eylemlerini kınıyoruz. Ülkede halkın iradesini yansıtan seçimlerin sonuçlarına ve demokratik süreçlere saygılı olunması önem taşımaktadır. Bu eylemler karşısında Devlet Başkanı Lula da Silva Hükümeti ve Brezilya halkıyla dayanışma içerisinde olduğumuzu ifade ediyoruz."

TÜRKİYE: SEÇİMİ KAZANAN LULA İLE DAYANIŞIYORUZ

Eski Devlet Başkanı Bolsonaro, Lula'nın kendisine yönelik suçlamalarına sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada cevap vererek, 'temelsiz suçlamaları' reddettiğini belirtti. Bolsonaro, "Görevim boyunca her zaman Anayasa'nın dört satırına bağlı kaldım ve yasalara, demokrasiye, şeffaflığa ve kutsal özgürlüğümüze saygılı ve savunucusu oldum" ifadelerine yer verdi. Brezilya medyasından Odia, 'darbe girişimi' olarak tanımladığı baskının ardından ABD'de bulunan Bolsonaro'nun sınır dışı edilmesinin konuşulmaya başlandığını bildirdi.

DÜNYA LİDERLERİNDEN TEPKİ

Brezilya'da yaşanan olaylara dair açıklamada bulunan ABD Başkanı Joe Biden, "Brezilya'da demokrasiye ve iktidarın barışçıl bir şekilde devrine yönelik saldırıyı kınıyorum" dedi. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da "Brezilya halkının demokratik iradesini baltalamaya yönelik her türlü girişimi kınıyorum" dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Başkan Lula, Fransa'nın sarsılmaz desteğine güvenebilir" ifadelerine yer verdi.