Danimarka'da 70 yıl sonra ilk olacak! DEAŞ'tan döndü, ihanetle yargılanıyor

Danimarka'da DEAŞ'e katılıp ülkeye geri dönen Ahmed El-Haj, vatana ihanetten yargılanıyor. El-Haj, 70 yıldan uzun bir süreden sonra suçlu bulunan ilk Danimarka vatandaşı olacak.

Danimarka vatandaşı Ahmed El-Haj (29), 2013’te Suriye’ye gitti ve burada 4 yıl kaldıktan sonra bombalı saldırı sonucu yaralandı. Daha sonra kaçakçıların yardımıyla eşi ve iki çocuğuyla birlikte Türkiye’ye gelen El-Haj gözaltına alındı ve 1 yıl hapiste yattıktan sonra Danimarka’ya iade edildi. Tekerlekli sandalyeye bağlı El-Haj’ın, Danimarka’ya geldikten sonra aynı suçtan ikinci defa yargılanma nedeniyle yeni suçlamalardan kaçındığı, ancak davada 2015’te getirilen mevzuatla vatana ihanetle suçlandığı belirtildi.

EMSAL TEŞKİL EDEBİLİR

Şimdiyse El-Haj’ın, Hitler’in Nazi Almanya’sı ile işbirliği yapan Danimarkalı Nazi işbirlikçilerinden bu yana 70 yıldan uzun bir süreden sonra suçlu bulunması halinde vatana ihanetten adalete teslim edilen ilk kişi olabileceği ve davasının emsal teşkil edebileceği ifade edildi. 2015’ten beri Danimarka’da yargılanan ve hüküm giymiş olan DEAŞ terör örgütüne katılmış ve daha sonra Danimarka’ya geri dönmüş 14 kişinin 3 ila 6 yıl hapis cezasına çarptırıldığı belirtildi. El Haj’ın davasının ise 2017’ye kadar DEAŞ terör örgütünde kaldığı için farklı olduğu ve El-Haj’ın şimdi ömür boyu hapis cezası ile karşı karşıya olduğu ifade edildi.