Cumhurbaşkanı Tokayev Kazakistan'taki etnik uyuma dikkat çekti

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 27 Nisan 2023 tarihinde Astana'da yapılan, ülkesindeki 100'den fazla etnik grubun temsilcilerini bir araya getiren Kazakistan Halk Asamblesi 32. Kurultayı'na katıldı.

Ezgi Aşık

Cumhurbaşkanı Tokayev, konuşmasında Kazakistan'da etnik gruplar arası uyum ve birliğin temel önemine dikkat çekerek, "Gelenek, etnisite ve inançlar arası uyum, farklı kültürlere karşı hoşgörü anlayışı çerçevesi içerisinde insanların bir arada yaşaması bizim paha biçilemez değerimizdir" dedi.

Cumhurbaşkanı, Kazakistan Halk Asamblesi kurumunun, ülkenin ulusal birliği ve son siyasi modernizasyonu surecinde sergilediği önemli rolüne dikkat çekti.

Tokayev, "Kazakistan Halk Asamblesi, birliğimizi güçlendirmeye hizmet eden eşsiz bir kuruluştur. Asamble, kutsal Kazak topraklarında yaşayan tüm etnik grupları birleştiriyor" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı, Asamble'nin siyasi partiler ile devlet organları arasındaki etkileşimin güçlendirmesi gerektiği önerisinde bulunarak, "Ancak bu şekilde ulusun birliğini güçlendirebilir ve etnik köken konuları üzerine en ufak spekülasyon yapılması olasılığını ortadan kaldırabiliriz." ifadelerini kullandı.

Kasım Cömert Tokayev, Milli Mutabakatın korunmasının önemine dikkat çekerek , Kazakistan'ın birlik ve beraberliğini baltalamaya yönelik her türlü provokasyonun önlenmesi gerektiğini dedi.

Tokayev, "Sorumluluk sahibi vatandaşlar olarak radikalizm, aşırılık ve bölücülüğün her türlü tezahürüne karşı durmalıyız. Ülkemizin her bir vatandaşı söz ve eylemlerine dikkat ederek sorumluluğunun bilincinde olmalıdır." sözlerini ekledi.

Etnik-sosyal gerginliğe yol açabilecek nedenleri ortadan kaldırmak için etkili tedbirlerin alınması gerektiğine de işaret eden Tokayev, Kazakistan Halk Asamblesi ve temsilcilerinin çalışmalarına yerel sivil toplum kuruluşların katılım sağlamasının çok önemli olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı ayrıca Kazak dilinin yaygınlaşması ve teşvik edilmesi gerektiğinden bahsetti, ancak Kazak dilini konuşamayan vatandaşlara karşı asla saygısızlık edilmemesi ve haklarının ihlal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Kazakistan'ın gelişimi, dönüşümü ve son reformları konusuna değinen Cumhurbaşkanı Tokayev, Kazakistan'da yeni ve daha demokratik bir hükümet modelinin oluşturulduğunu söyledi.

Tokayev, "Önemli kararları birlikte alıyor ve ortak geleceğimizi birlikte inşa ediyoruz. Böyle bir amaçla kurulan birliğin sayesinde girişimlerimizin önemli itici gücü olduğuna eminim", dedi.

Tokayev, diğer girişimlerin yanı sıra, gücün ademimerkeziyetçiliği (sorumluluğun dağıtılması), vatandaşların ülke yönetimine katılımı için genişletilmiş fırsatlar, Anayasa Mahkemesi'nin kurulması da dahil olmak üzere ülkede uygulanan son değişikliklerden bahsetti.

Konuşmasının sonunda Kasım Cömert Tokayev, Kazakistan'da etnik gruplar arası uyum, birlik ve beraberliği sürdürmek için her zaman istikrarlı ve dengeli bir politika izleyeceğini yeniden teyit ederek, "Güçlü bir devlet ve herkes için adil bir toplum inşa etme yolunda istikrarlı bir şekilde devam edeceğiz. Ülkemizi özgürlük ve bağımsızlığın simgesi olarak yıkılmaz bir bütün haline getireceğiz." dedi.

Kazakistan Halk Asamblesi hakkında kısa bilgi:

Kazakistan Halk Asamblesi 1995 yılında kurulmuş olup, eşsiz bir sosyal birlik ve beraberlik modelinin oluşmasında önemli rol oynamaktadır.

Asamble'nin temel hedefi, Kazakistan'da sosyal ve siyasi istikrarı sağlamak, etnik grupların birbiriyle ilişkileri alanında devlet kurumları ile sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğinin etkinliğini artırmaktır.

Kazakistan Halk Asamblesi, kuruluşundan bu yana, etnik kökeni veya dini ne olursa olsun her vatandaşın Anayasa ile güvence altına alınan tüm medeni hak ve özgürlüklerden yararlanıldığı Kazakistan'da, dünyada etnik ve dinler arası eşsiz uyum modelinin kurulmasına büyük katkıda bulunmuştur.