Cubeyr: İran devrimi, Hizbullah gibi terör örgütlerinin kurulmasına yol açtı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, İran devriminin, Hizbullah gibi terör örgütlerinin kurulmasına yol açtığını belirtti.

1

Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşan el-Cubeyr, “Bölgenin sorunları, 1979 yılındaki İran İslam Devrimi ile başladı. İran, dünyanın birçok bölgesinde terör eylemleri yaptı” dedi.

İran’ın pek çok terör hücresini eğiterek, dünya çapında birçok terör operasyonu düzenlediğini söyleyen Bakan, Suudi Arabistan’ın, İran’a bu tutumunu değiştirmesi yönünde baskı yapmaya devam edeceğini vurguladı.

Cubeyr, “İran rejimi, Suriye, Irak, Yemen ve Lübnan’da istikrarı sarsmaya çalıştı. Örgütün eski lideri Bin Ladin başta olmak üzere, El Kaide unsurlarını barındırdı. İran, Almanya ve dünyanın diğer bölgelerinde terör eylemleri yaptı. Saldırılarda kullanılan patlayıcıların yüzde 90’ı İran tarafından sağlanıyor. İran rejimi mevcut siyasetini değiştirmeli. Bizler de İran’ı bu davranışlarından vazgeçirmek için baskı uygulamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullanarak, Tahran yönetiminin kendisine yönelik yaptırımların, sürdürdüğü düşmanca tavırlardan kaynaklandığının farkında olması gerektiğini kaydetti.

Şarku'l Avsat'ın haberine göre İran’ın, kendisine normal bir devlet gibi davranılmasını istiyorsa, uluslararası hukuka bağlı kalması gerektiğini söyleyen Cubeyr, “İran, 1996 yılında Suudi Arabistan’da El-Huber kulelerine bombalı saldırıda bulunan hücrelere eğitim verip yönetmedi mi?” diye sordu.

Yemen’de meşru hükümet güçlerinin farklı alanlarda başarı elde etmeyi sürdürdüğünü ve Yemen halkına insani yardım ulaştırmak için uluslararası kuruluşlarla çalıştıklarına değinen el-Cubeyr, Yemen’e yardım ulaştırabilmek için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile birlikte çalıştıklarını söyledi.