Çocukları çölde ölüme geri ittiler

Afrika'dan Avrupa'ya ulaşmaya çalışan sığınmacılar, Tunus tarafından Libya sınırına itildi. Aralarında çocukların da olduğu göçmenler çöl sıcağında aç ve susuz kaldı; bazıları öldü.

Tunus tarafından Libya'ya sınırına itilen onlarca Afrikalı sığınmacı 45 derece sıcakta çöl ortasında ölüm kalım savaşı veriyor. Independet'in haberine göre kaçak göçmenler, kıyafetlerini çadıra dönüştürüp aşırı sıcaktan korunmaya çalışıyorlar. Aralarında çocukların da olduğu bazı sığınmacıların mücadelesi ise acı bitiyor. Libya İnsan Hakları Ulusal Komitesi'nin paylaştığı bir anne ile kızına ait ceset fotoğrafı yürekleri sızlattı.

150 KİŞİ YARDIM BEKLİYOR

Sığınmacılar, Tunuslu yetkililer tarafından zulüm ve dayaklara maruz kaldığını anlattı. Nijeryalı Fatma İbrahim korkudan titreyerek, "Bizi çölde susuz, yiyeceksiz bırakıp gittiler" dedi. Tunus Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu'nun sözcüsü Ramazan Bin Ömer de "Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 100 ila 150 göçmen, hâlâ Libya sınır bölgelerinde bulunuyor" diyerek yardım çağrısı yaptı.

AB PARA VERDİ, GÖZÜNÜ YUMDU

Afrika'nın kuzeyindeki Tunus ve Libya gibi ülkeler, Akdeniz'den yasa dışı yollarla Avrupa'ya ulaşmak isteyen düzensiz göçmenler için bir çıkış noktası olarak görülüyor. Bu nedenle Avrupa Birliği, sığınmacıların göçünü önlemek için Tunus'la geçen hafta geri kabul anlaşması imzaladı; karşılığında 1 milyar euro yardım taahhüdünde bulundu.