Çin'i vurmuştu: Yeni Zelanda da uyarıda bulundu

Yeni Zelanda'nın hava durumu enstitüsü Cuma günü yaptığı açıklamada El Niño hava modelinin geldiğini ve önümüzdeki üç ay boyunca şiddetli rüzgarlara, aşırı sıcaklık değişikliklerine ve değişken yağışlara yol açmasının beklendiğini söyledi.

Aksam.com.tr

Yeni Zelanda Ulusal Su ve Atmosfer Araştırmaları Enstitüsü (Niwa), ülkenin her iki ana adasının doğusunda daha yüksek sıcaklıkların görülmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

Enstitü, "Avustralya hava kütlelerinden gelen mevsimsel olmayan sıcaklık dalgalarını, muhtemelen çok az bir orta yolla keskin bir şekilde daha soğuk güney rüzgarları izleyecektir" dedi.

Niwa, yağışların Kuzey Adası'nın kuzeyinde ve doğusunda normalin altında, Güney Adası'nın batısında ise normalin üzerinde olmasının muhtemel olduğunu söyledi.

El Niño, önemli bir süt ve et ihracatçısı olan Yeni Zelanda'da süt üretimini etkileyebilir ve hayvan büyümesini azaltabilir.

El Niño'nun ilanı, ülkenin kuzey ve doğu bölgelerine daha fazla yağmur ve daha düşük sıcaklıklar getiren ve benzeri görülmemiş sayıda tropikal ve subtropikal fırtınaya neden olan karşıt hava modeli La Niña'nın art arda üç yılını takip ediyor.

Ocak ayının sonlarında 1,6 milyon nüfuslu Auckland'da dört kişinin ölümüne, yolların hasar görmesine ve evlerin yıkılmasına neden olan önemli sel ve toprak kaymaları meydana gelmiştir. Gabrielle kasırgası Şubat ayında 11 kişinin ölümüne ve ekinlerin, evlerin ve altyapının milyarlarca dolar zarar görmesine neden oldu.

Avustralya, El Niño'nun 10 gün önce geldiğini ilan etti ve ülkede Sidney'de yangın yasağına yol açan mevsim dışı sıcaklıklar yaşanmaya başladı.

Niwa, El Niño'nun Yeni Zelanda'da normal ya da normalin üzerinde yangın tehlikesine yol açmasının beklendiğini söyledi.