Çin'den Tayvan'a abluka

Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken, Çin ve Tayvan arasında da bir kriz yaşanıyor. Bu iki ülke arasındaki gerilim, aylardır devam ediyor ve son olarak ABD'nin 500 milyon dolar değerindeki F-16 savaş uçakları desteğiyle daha da arttı. ABD'nin bu hamlesi sonrasında Çin, Tayvan'ın çevresini 9 gemi ve 32 askeri uçakla ablukaya aldı.

AA

Tayvan Savunma Bakanlığı, dün akşamdan bu sabah saatlerine kadar Tayvan çevresinde Çin'e ait olduğu tespit edilen 32 askeri hava aracı ve 9 savaş gemisinin bulunduğunu açıkladı.

Bakanlığın açıklamasında 32 hava aracından 20'sinin, Tayvan Boğazı'nda tarafların etki alanlarını sınırladığı varsayılan hava ve deniz hattını geçtiği ve Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ)" ilan ettiği sahada uçtuğu belirtildi.

Açıklamada, 2 "SU-30", 8 "J-10" ve 4 "JH-7" tipi savaş uçakları ile "TB-001" ve "CH-4" tipi silahlı dronların, Tayvan Boğazı'ndaki itibari "orta çizgiyi" geçtiği, "Y-8 EW" ve "KJ-500" erken uyarı uçakları, "BZK-005" tipi silahsız dron ve "Y-9" tipi askeri nakliye uçağının ADIZ'ın güneybatısında uçtuğu kaydedildi.

Bakanlık dün de gün içinde Çin'e ait 22 askeri hava aracının Ada çevresinde tespit edildiğini, bunlardan 13'ünün "orta çizgiyi" geçtiğini duyurmuştu.

Uçuşlar ve gemi devriyeleri, ABD'nin, 24 Ağustos'ta Çin'in egemenlik ihtilafı içinde olduğu Tayvan'a 500 milyon dolar değerinde F-16 kızılötesi arama takip sistemi ve ekipmanlarının satışına onay vermesinin ardından geldi.

Pekin, "Tek Çin'' ilkesini vurgulayarak Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.