Çin'den tam bağımsız Filistin'e destek

İspanya, İrlanda ve Norveç'in Filistin'i tanıma kararının ardından BMGK üyesi Çin'den dikkat çeken bir çağrı geldi. Çin Devlet Başkanı Şi, tam bağımsız Filistin Devleti'nin kurulmasına ve BM'ye katılmalarına destek vereceklerini açıkladı.

Dış siyasette genelde denge politikası izleyerek büyük açıklamalardan kaçınan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Filistin meselesinde dünyaya önemli bir çağrıda bulundu. Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu 10. Bakanlar Konferansı'nda konuşan kaçınan Çin Devlet Başkanı Şi, gündemine Gazze'deki insani krizi aldı ve bölgede iki devletli çözüm çağrısı yaptı.

ADALET YOK EDİLEMEZ

İsrail saldırıları altındaki Gazze'deki duruma işaret eden Şi, Ortadoğu, kalkınma açısından geniş fırsatlarla donatılmış bir bölge ama savaş hâlâ devam ediyor. Geçtiğimiz ekim ayından bu yana Filistin-İsrail çatışması şiddetli bir şekilde tırmandı ve insanları büyük acıların içine sürükledi. Filistin'deki savaş ilanihaye devam edemez. Adalet sonsuza dek yok edilemez. İki devletli çözüm taahhüdü bilerek kenara atılamaz" şeklinde konuştu.

Şi, Çin'in, 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan tam bağımsız Filistin Devleti'nin kuruluşunu ve Filistin'in BM'ye tam üyeliğini savunduğunu, çözüm için geniş kapsamlı, yetkin ve etkili bir uluslararası barış konferansının toplanmasını desteklediğini vurguladı. Şi, "Tam bağımsız Filistin Devleti'nin kurulmasını destekliyoruz. Bağısız Filistin Devleti'nin BM'ye tam üyelik talebi yerine getirilmeli" ifadelerini kullandı.

Pekin'deki Çin-Arap Forumu'na Bahreyn, Mısır, BAE ve Tunus liderleri katıldı.

70 MİLYON DOLAR YARDIM

Çin'in Gazze'de insani krizin hafifletilmesi için bugüne kadar yaptığı 100 milyon yuan (14 milyon dolar) insani yardıma ek olarak 500 milyon yuan (70 milyon dolar) daha yardımda bulunacağını kaydeden Şi, ayrıca Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) 3 milyon dolar bağışlayacaklarını bildirdi.

AB ÜYESİ SLOVENYA TANIMA KARARI ALDI

Slovenya, Filistin Devleti'ni resmen tanımaya karar verdiğini duyurdu. Başbakan Robert Golob, Filistin'i uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla, bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanımaya karar verdiklerini söyledi. Golob, "Bu kararın tek bir mesajı var; düşmanlıkların derhal sona ermesi ve rehinelerin derhal serbest bırakılması isteğimiz. Bu karar, İsrail Devleti'ne ve kimseye karşı bir karar değildir" dedi.

'KUŞATMAYI KALDIRIN'

Foruma katılan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, "Filistin sorununa kapsamlı çözüm bulunmadan uluslararası barış ve istikrar sağlanamaz. Uluslararası toplumu Gazze Şeridi'ne derhal uzun vadeli insani yardım sağlamaya ve İsrail kuşatmasını sona erdirmeye çağırıyorum" ifadelerini kullandı.