Çin'den sert mesaj: 103 savaş uçağı gönderdiler

Çin ordusu 24 saatlik bir süre içinde Tayvan'a 103 savaş uçağı gönderdi ve adanın savunma bakanlığı Pazartesi günü bunun son zamanların günlük rekoru olduğunu söyledi.

Aksam.com.tr

Bakanlık, uçakların Pazar günü sabah 6 ile Pazartesi günü sabah 6 arasında tespit edildiğini söyledi. Uçaklar alışılageldiği üzere Tayvan'a ulaşamadan geri döndüler.

Tayvan'ın kendi topraklarının bir parçası olduğunu iddia eden Çin, iki ülke arasında ve ABD ile gerginlik arttıkça Tayvan çevresindeki hava ve sularda giderek daha büyük askeri tatbikatlar gerçekleştiriyor.

Aksam.com.tr'nin The Week'ten çevirdiği habere göre, ABD, Tayvan'ın ana silah tedarikçisi ve Tayvan'ın statüsünü güç kullanarak değiştirmeye yönelik her türlü girişime karşı çıkıyor.

Tayvan Savunma Bakanlığı 40 uçağın Çin anakarası ile ada arasındaki sembolik orta noktayı geçtiğini söyledi. Ayrıca önceki 24 saat içinde dokuz donanma gemisinin de geçiş yaptığını bildirdi.

Bakanlık, Çin'in askeri eylemini taciz olarak nitelendirdi ve mevcut gergin atmosferde tırmanabileceği uyarısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada Pekin makamlarını sorumluluk almaya ve bu tür yıkıcı askeri faaliyetleri derhal durdurmaya çağırıyoruz denildi.


Çin, Tayvan'da muhalifleri destekliyor

Çin geçtiğimiz hafta aralarında Shandong uçak gemisinin de bulunduğu bir gemi filosunu Tayvan yakınlarındaki sulara gönderdi. Tatbikat, ABD ve Kanada'nın Tayvan Boğazı'ndan, adayı anakaradan ayıran sulardan savaş gemilerini geçirmesinden kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Çin ayrıca, Çin'in yakınlarındaki Fujian eyaletinde Tayvan ile entegre bir kalkınma gösteri bölgesi için bir plan açıkladı ve Tayvan'ı ikna etmeye çalışırken aynı zamanda uzmanların Çin'in uzun süredir devam eden havuç ve sopa yaklaşımı olduğunu söylediği şekilde uyardı.

Son eylemler Tayvan'da Ocak ayında yapılacak başkanlık seçimlerini etkilemeye yönelik bir girişim olabilir. Adanın resmi bağımsızlığına sıcak bakan iktidardaki Demokratik İlerleme Partisi, Çin hükümetinin nefretini kazanmış durumda.

Çin, anakara ile birlikte çalışmayı savunan muhalif adayları destekliyor.

Tayvan ve Çin, 1949 yılında komünistlerin bir iç savaş sırasında Çin'in kontrolünü ele geçirmesiyle ayrıldı. Kaybeden Milliyetçiler Tayvan'a kaçtı ve adada kendi hükümetlerini kurdu.

Ada kendi kendini yönetiyor, ancak sadece birkaç yabancı ülke resmi diplomatik tanıma sağlıyor. Diğerlerinin yanı sıra ABD'nin Çin ile resmi bağları vardır ve Tayvan'da bir temsilciliği bulunmaktadır