Çin'de yağmur heyelana sebep oldu, bölge halkı selle mücadele ediyor

Devlet medyası, eski Haikui Tayfunu'nun kalıntılarının günler süren amansız yağmurunun 100'den fazla toprak kaymasına neden olduğunu, yaklaşık 1.360 kişinin sel sularına kapıldığını ve Çin'in güneyinde en az yedi kişinin öldüğünü söyledi.

Aksam.com.tr

Haikui Tayfunu sekiz gün önce Çin'in güneyini vurdu ve o zamandan beri tropikal fırtınaya indirildi, ancak amansız yağmur güneybatı Guangxi'yi sular altında bırakmaya devam ediyor.

Aksam.com.tr'nin Asahi'den çevirdiği habere göre, son üç gün içinde Yulin şehrinin birçok bölgesinde etkili olan şiddetli fırtına 115 toprak kaymasına yol açarak yolları tahrip etti, ağaçları kökünden söktü, sellere neden oldu ve yetkililerin ulusal ve eyalet ana karayollarında acil durum uyarısı yapmasına yol açtı.

Üç kişi halen kayıp ve kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Daha güneyde kıyıya yakın Beihai şehri yaygın sağanak yağış nedeniyle sular altında kaldı. Kurtarma ekiplerinin su basan bölgelerde botlarla halkı tahliye ettiği görüldü. Devlet medyası Salı günü yaklaşık 1.360 kişinin mahsur kaldığını söyledi.

Şehrin gözlemevi, Salı sabahı üç saatlik bir süre içinde 101 mm'den (4 inç) fazla yağmur yağmasının ardından fırtına uyarısını dört kademeli bir uyarı sisteminde en yüksek seviyeye çıkardı ve kentsel ve kırsal alanlarda ani sel, jeolojik felaketler ve su basması risklerini işaret etti.

Güneydoğu Fujian eyaletinde 5 Eylül'de karaya çıktıktan sonra zayıflayarak tropik bir fırtınaya dönüşen Haikui, geçen hafta kalabalık Shenzhen kentini kasıp kavurmuş ve kayıtların tutulmaya başlandığı 1952 yılından bu yana tarihi bir yağış bırakmıştı. Komşu Hong Kong da son 140 yılın en şiddetli fırtınasına maruz kaldı.

Bilim insanları, Çin'i vuran tayfunların giderek daha yoğun ve yollarının daha karmaşık hale geldiği, Shenzhen gibi güçlü sel savunma imkanlarına sahip kıyı şehirlerinde bile felaket riskinin arttığı konusunda uyarıyor.

Çin Meteoroloji İdaresi Salı ve Çarşamba günleri Guangxi'nin güney ve güneydoğu kesimlerinde şiddetli yağışlar, güneybatıda ise fırtınalar öngörüyor. Yerel saatlik yağışların bazı bölgelerde 70 mm'ye (2.76 inç) ulaşabileceği belirtildi.

Ulusal tahminci ayrıca Guangdong ve Guangxi'deki ilgili birimleri ve halkı, son günlerde sıkça görülen yağışlardan kaynaklanan felaketlerin gecikmiş etkilerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.