Merkel, başkent Berlin'de Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Li Kıçiang ile yaptığı görüşmeden sonra başbakanlıkta düzenlenen ortak basın toplantısında, Çin'in Almanya'nın en önemli ticaret ortağı haline geldiğini belirterek, ''Çin bizim için önemli ve stratejik bir partner haline geldi.'' dedi.
Global güvensizliklerin yaşandığı bir dönemde ekonomik, siyasi ve kültürel alanlarda Çin ile ortaklıklarını daha da geliştirmek istediklerini ve teröre karşı ortak mücadele konusunda da görüş birliği içinde olduklarını ifade eden Merkel, Çin hükümetinin, iklimin korunmasına ilişkin anlaşmaya da bağlı kalacağını açıkladığını, bundan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.
Merkel, iki ülkenin de Kuzey Kore'yi bir tehdit olarak gördüğünü kaydederek, ''Kuzey Kore'den tüm dünya barışı için tehlikelerin ortaya çıkabileceğine ve yaptırımların uygulanması gerektiğine inanıyoruz. Ancak görüşmelerle bir çözüme ulaşmak istiyoruz. Bu çok acil ve Almanya'da bu tür bir çözüme katkı sağlamaya hazır olduğunu açıkladı.'' diye konuştu.
Çin'in, pazarlarını gittikçe daha yoğun bir şekilde dünyaya açmasından da memnuniyet duyduğunu ifade eden Merkel, ''Yatırımların korunmasına ilişkin anlaşmadan sonra gelecekte serbest ticaret anlaşması konusunda da görüşmeler yapabilmeyi ümit ediyorum'' dedi.
Kabil'deki son bombalı saldırıdan sonra, Almanya'da iltica talebi reddedilen Afganlı sığınmacıların sınır dışı edilmesi konusunu gözden geçirip geçirmeyeceği şeklindeki bir soruya karşılık da Merkel, Almanya'da suç işlemiş olan sığınmacılar dahil bu insanların Afganistan'da gönderilecekleri bölgelerin güvenlik durumunun iyi analiz edilmesi ve herkesin durumunun tek tek incelenmesi gerektiğini söyledi.
Lİ: ÇİN SORUMLULUĞUNA BAĞLI KALACAK
Çin Başbakanı Li de, iklimin korunması konusunun ülkesi için çok önemli olduğunu, bu nedenle iklimin korunmasına ilişkin anlaşmaya bağlı kalacaklarını belirterek, ''Çin sorumluluğuna bağlı kalacak. Ve Çin, iklimin korunması konusunda yalnız değil. Bilim adamlarımız, iklimin korunmasıyla ilgili gelişmeleri büyük ilgi ile izliyorlar. Çin büyük bir ülke ve sorumluluklarını yerine getirir. Yani BM ile bu büyük sınavın üstesinden gelmeye çalışacağız.'' şeklinde konuştu.
ABD'nin Kore yarımadasına asker göndermesi ile durumun daha da gergin hale gelmesini nasıl yorumladığının sorulması üzerine de Li, ülkesinin her türlü nükleer silahlanmaya karşı olduğunu ifade ederek, ''Kuzey Kore'ye komşu bir ülke olarak gelişmelerden endişe duyuyoruz'' dedi.
Li, gerginliğin sona erdirilebilmesi için diplomatik görüşmelerden yana olduklarını, görüşmelerde tüm tarafların sorumluluk bilinci içinde hareket etmeleri gerektiğini kaydetti.
Gittikçe daha belirsiz bir hale gelen dünyada Almanya ile istikrarlı ilişkilere sahip olduklarını ve Almanya'nın Çin'in en önemli ticari ortağı haline geldiğini belirten Li, yatırımların korunmasına ilişkin anlaşmanın da gelecekte ticaretin daha da liberalleşmesini sağlayacağını vurguladı.
Uzun yıllardan beri pazarlarını dünyaya açma konusunda sorunlar yaşadıklarını, ancak bu pazarları gittikçe daha kalıcı hale getirdiklerini belirten Li, başta Almanya olmak üzere tüm AB ülkeleri ile ticaret hacmini daha da artırmak istediklerini sözlerine ekledi. Kaynak: AA