Gökten yağdığı iddia edilen ahtapot stok görseli çıktı

Çin'in Qingdao bölgesinde çıkan şiddetli fırtınayla birlikte gökten ahtapot ve deniz yıldızı yağdığı iddia edilmişti. İlgili görselin photoshop olduğu ortaya çıktı.

1

Sosyal medyada paylaşılan fotoğrafın, Çin'in doğusunda bulunan Qingdao'da meydana gelen fırtınada gökten düşen bir ahtapotu gösterdiği iddia edildi.

Qingdao'daki fırtınada gökten düşen ahtapot olduğu iddiasıyla paylaşılan fotoğraf pek çok haber sitesiyle birlikte Kanal 24 haber bültenindeki bir haberde de yer aldı.

Fotoğraftaki ahtapot stok görsel olarak kullanılıyor

Ancak, fotoğrafın Qingdao'daki fırtınada gökten düşen bir ahtapotu gösterdiği iddiası doğru değil. Teyit.org'un haberine göre fotoğrafta yer alan ahtapot stok görsel olarak kullanılıyor ve fotoğrafa sonradan eklenmiş.

Stok görsellerin bulunduğu Shutterstock.com isimli sitede fotoğrafta yer alan ahtapotla karşılaşmak mümkün. Sitede silüet olarak sunulan ahtapotun aynı zamanda renklendirilmiş hali de kullanıcılara sunuluyor.

Benzer şekilde söz konusu ahtapotun stok görsellerin bulunduğu Dreamstime isimli internet sitesinde de yer aldığı fark edilebiliyor.

Yabancı basında yer alan haberlerde ise fotoğrafın AsiaWire kaynaklı olduğu belirtiliyor. Kaynak olarak gösterilen AsiaWire'a ait bir internet sitesine ulaşılamıyor. Storyful'dan Iian Martin AsiaWire'ın, Central European News (CEN) isimli yalan haberleriyle ünlü bir kuruluşla bağlantılı olduğunu belirtiyor. 2015 yılında Buzzfeed'de "The King Of Bullshit News" yayınlanan başlıklı bir haberde CEN tarafından yapılmış yalan haberlere dair bir analiz de yer alıyor.