Çin'de Alzaymır hastalığının ekonomiye olduğu yük 1.000 milyar dolar olabilir

Çin Alzaymır tehdidiyle savaşıyor. Ülke, dünyadaki vakaların dörtte birini tek başına alırken ortaya koyulan bir rapor, 2050 yılına kadar hastalığın Çin ekonomisine 1.000 milyar dolara mal olacağını gösterdi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan SelçukTuran

Dünyadaki alzaymır vakalarının dörtte birinin görüldüğü Çin'de, bu durum katlanarak büyümeye devam ediyor.

Aksam.com.tr'nin AFP'den aktardığı habere göre, İngiltere'nin ünlü sağlık bilimi üniversitesi London School of Hygiene and Tropical Medicine'de bir rapor, Alzaymır'ın Çin ekonomisine yılda 1.000 milyar dolara mal olacağını iddia etti.

Araştırmaya göre, ülkede nüfusun hızlı yaşlanmasıyla birlikte hasta sayısının 2050 yılına kadar dört kat artarak 40 milyona ulaşması bekleniyor.

Çin'in güneyindeki Guangdong University of Chinese Medicine'de nörolog olan Wei Shouchao, "Çin'de başka hiçbir halk sağlığı sorunu bu kadar tehdit edici değil" dedi.

Asya ülkesinde, hastalığın genellikle çok geç tespit edilmesi durumu karmaşıklaştırıyor.

Çin'de hükümet geçen yıl, hastalığın tespitini mahalle düzeyinde yaygınlaştırmayı planlayan bir "Sağlık 2030" eylem planını açıkladı. Ancak plan, kabul yapılarının oluşturulması veya doktorların eğitimi hakkında herhangi bir ayrıntı içermiyor.

Dr Wei, "Kırsal alanlarda doktorlar hastalığı erken bir aşamada tespit etmek için eğitilmediler. Pekin'de bile Alzheimer hastalarını tedavi etmek için eğitilmiş personele sahip tek bir huzurevi var." dedi.