Çin, Tayvan yakınlarındaki tatbikatların ayrılıkçıların 'küstahlığını' hedef aldığını söyledi

Çin Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Tayvan yakınlarındaki son tatbikat serisinin ayrılıkçı güçlerin ''küstahlığı'' ile mücadeleyi amaçladığını belirtirken, Tayvan'ın bir sonraki cumhurbaşkanı olmaya aday kişi Çin'in adayı ''ilhak etmeye'' çalıştığını söyledi.

Aksam.com.tr

Çin'in kendi toprakları olduğunu iddia ettiği Tayvan, bu ay içinde düzinelerce savaş uçağı, insansız hava aracı, bombardıman uçağı ve diğer uçakların yanı sıra savaş gemileri ve Çin uçak gemisi Shandong'un yakınlarda faaliyet gösterdiğini gözlemlediğini söyledi.

Adanın savunma bakanı, Çin'in askeri faaliyetlerinin sıklaşmasının olayların "kontrolden çıkması" ve kazara bir çatışmaya yol açması riskini arttırdığı uyarısında bulundu.

Çin'in Tayvan İşleri Ofisi Sözcüsü Zhu Fenglian, tatbikatlardaki artış ve Tayvan'ın artan riskle ilgili endişeleri sorulduğunda, Halk Kurtuluş Ordusu'nun tatbikatlarını kabul etti.

Pekin'de düzenlenen olağan basın brifinginde konuşan Zhu, "Amaç, Tayvan bağımsızlık yanlısı ayrılıkçı güçlerin küstahlığı ve bağımsızlık arayışına yönelik eylemleriyle kararlı bir şekilde mücadele etmektir" dedi.

"Tayvan'ın bağımsızlığına yönelik provokasyon gün boyu devam ediyor ve Halk Kurtuluş Ordusu'nun ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü savunmaya yönelik eylemleri her zaman devam ediyor" diye ekledi.

Tayvan'daki insanları "doğru ile yanlışı" ayırt etmeye, adanın bağımsızlığına kararlılıkla karşı çıkmaya ve Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarı korumak için Çin ile birlikte çalışmaya çağırdı.

Çin, bağımsızlığı destekleyen önceki yorumları nedeniyle adanın Ocak ayında yapılacak seçimlerinde başkan seçilmek için ön sıralarda yer alan William Lai'den özellikle hoşlanmıyor.