Çin tarafından Financial Times'ın hipersonik füze haberine yalanlama geldi

Çin, Financial Times'ta (FT) Cumartesi günü çıkan ''Çin ordusunun Ağustos ayında hipersonik bir füze fırlattığı” haberini ''ABD, Çin'in hipersonik füzelerine çok fazla bakmayı bırakmalı ve ufkunu genişletmeli'' diyerek yalanladı.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

Çin, Financial Times'ta (FT) Cumartesi günü çıkan "Çin ordusunun Ağustos ayında hipersonik bir füze fırlattığı" haberini yalanladı.

Aksam.com.tr'nin Çin'in devlet medyası Global Times'tan aktardığı habere göre, Çin tarafından, "ABD, Çin'in hipersonik füzelerine çok fazla bakmayı bırakmalı ve ufkunu genişletmeli" başlıklı bir başyazı yayımlanarak "nükleer yetenekli bir hipersonik füze" haberini yalanladı.

FT'de, füze "alçak yörüngeyle uzayda uçtu" denilerek Çin ordusunun ilerlemesinin "ABD istihbaratını şaşırttığı" belirtilmişti.

"ABD genellikle küresel füze fırlatmalarını izleme yeteneğine sahiptir. FT raporuna inanılırsa, Çin'in nükleer caydırıcılık sisteminde kilit yeni bir üyesi var demektir ki bu da ABD'nin Çin'e karşı stratejik üstünlük anlayışına yeni bir darbedir." ifadelerinin yer aldığı Global Times makalesi birçok yerde alıntılanan haberlerin asılsız olduğunu kesin bir dille belirtti.

Çin'in askeri yığınağı Tayvan Boğazları ve Güney Çin Denizi'ne odaklanacağı belirtilen Global Times makalesinde şu cümlelere yer verildi:

"Coğrafi yakınlığı ve Çin'in girdisinin sürekli artması nedeniyle Çin'in bu alanlarda ABD askeri gücüne üstünlük sağlaması kaçınılmazdır. ABD, Çin'in nükleer gelişimi konusunda çok endişeli. Çin'in ABD'ninkiyle aynı büyüklükte bir nükleer güç inşa etme planına sahip olduğundan şüphe yok. Başka bir deyişle, ABD ile bir "nükleer silahlanma yarışı" başlatma niyetimiz yok. ABD sürekli olarak Çin'in nükleer stratejik araçlarını güçlendirdiğine dair söylentiler yayıyor. Belki de ABD'nin askeri harcamaları ne kadar artarsa ve ne kadar yeni teçhizat alırsa alsın, Çin'in kıyı bölgelerinde ABD'nin ezici askeri üstünlüğünü sürdürmesinin imkansız olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Washington gerçekçi olmalı ve Çin'e yaklaşımını yeniden düşünmeli."

Savunma sistemlerini etkisiz kılıyor... ABD'de şok etkisi yarattı