Çin J-16D elektronik savaş uçağını Tayvan yakınlarındaki üsse konuşlandırdı

Çin ordusu, uydu görüntülerine ve bir Halk Kurtuluş Ordusu kaynağına göre elektronik savaş için tasarlanan yeni J-16D savaş uçağını Tayvan boğazını denetleyen Tayvan yakınlarındaki bir hava üssüne konuşlandırdı.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

Çin ordusu elektronik savaş için tasarlanan yeni nesil J-16D savaş uçağını Tayvan yakınlarındaki bir doğu hava üssüne konuşlandırdı.

Aksam.com.tr'nin Hong Kong merkezli South China Morning Post'tan aktardığı habere göre, bir J-16D'nin Jiangxi eyaletindeki bir hava üssünde bulundurulduğu uydu görüntüleri ve bir Halk Kurtuluş Ordusu kaynağı tarafından doğrulandı.

Pazartesi günü, Tayvan ile olası bir çatışmada kullanılmak üzere tasarlanmış düzinelerce J-16D çok amaçlı saldırı uçağı tarafından yönetilen 56 savaş uçağının katıldığı şimdiye kadarki en büyük güç gösterisine tanık oldu. Aralarında düşman radarlarını bozabilecek en yeni elektronik harp versiyonunun olup olmadığı belli değildi.

Ancak bir uydunun, 1 J-16D'yi Jiangxi eyaletindeki bir hava üssünde görüntülediğini cumartesi günü Kanada merkezli Kanwa Defense Review tarafından yayımlandı.

Defence dergisinin genel yayın yönetmeni Andrei Chang, uydu görüntülerinin J-16D'nin Mayıs ayında Jiangxi, Nanchang'daki Xiangtang hava üssüne konuşlandırıldığını gösterdiğini söyledi. Chang, "Güneydoğu kıyısındaki tüm hava üsleri genişletiliyor ve boru hattında daha büyük ölçekli hava saldırıları olduğu için daha fazla savaş uçağı barındıracak şekilde yükseltiliyor" dedi. "Pazartesi günü ilk sortide 52 uçağın konuşlandırılması, Çin'in havacılıktaki savaş gücünü gösteriyor. Gelecekte 100'den fazla uçak içeren en büyük sortilerle daha fazla uçağı gönderilmesini bekliyorum." diye konuştu.

Ocak ayından ayrı bir görüntü, Zhejiang eyaleti, Changxing ilçesindeki başka bir hava üssünün genişletildiğini, yeni hangarlar ve diğer altyapıların inşa edildiğini göstermişti.

Her iki hava üssü de Çin'in Tayvan Boğazı'nı denetleyen komutanlık merkezi tarafından yönetiliyor.

Pekin'den isminin açıklanmasını istemeyen bir askeri kaynak, J-16D'nin hava üssüne konuşlandırıldığını doğruladı ve Zhuhai'deki son hava gösterisinde ilk çıkışını yaptıktan sonra aktif hizmette olduğunu belirtti. Tayvan yakınlarındaki askeri faaliyetlerin artmasını "savaşmaya hazırlık eğitiminin bir parçası" olarak nitelendirdi.