Dışişleri Bakanı Yardımcısı Liu Zhenmin, Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi suları üzerinde hava savunma hattı ilan edebileceğini belirtti.
Filipinler'i ortalığı karıştırmakla suçlayan Liu, "Güvenliğimizin tehdit edilmesi halinde elbette bölgeye sınır çekme hakkına sahibiz. Bu, bizim genel değerlendirmemize bağlı. Diğer ülkelerin, bu fırsatı Çin'in aleyhine kullanmayacağını, Güney Çin Denizi'ndeki barış ve istikrarın korunmasında Çin ile birlikte çalışacağını ümit ediyoruz" dedi.
Çin Devlet Konseyi'ne bağlı basın ofisi, Lahey'deki mahkeme kararına karşılık 'Çin Filipinler ile Güney Çin Denizi'ndeki Anlaşmazlığı Müzakere Yoluyla Çözmede Kararlı' başlıklı siyasi bildiri yayınladı.
Manila'da sevinç, Pekin'de öfke
Lahey'deki mahkemenin kararında, Çin'in Güney Çin Denizi sularında ve kaynaklarında tarihten gelen ayrıcalıklı bir kontrole sahip olduğu yönünde herhangi bir kanıtın bulunmadığı belirtilmişti. Mahkeme, Pekin yönetiminin Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve yapay adalar inşa ederek bölgedeki mercan kayalıklarına ciddi zarar verdiğine hükmetmişti.
Uluslararası mahkemenin kararı, Filipinler'de coşkuyla karşılanmıştı.
BM Daimi Tahkim Mahkemesi kararına tepki gösteren Çin'in resmi basında yer alan haberlere göre, Pekin yönetimi kararı tanımıyor.
Dünyanın en önemli deniz güzergahı olan ve hidrokarbon rezervlerinin bulunduğuna inanılan Güney Çin Denizi üzerinde Çin başta olmak üzere, Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan hak iddia ediyor.
BM Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler'in 2013'te Çin'in Güney Çin Denizi'nde bulunan ada ve adacıklarda hak iddia etmesiyle ilgili yaptığı başvuruyu değerlendirmiş ve 2015'te de davayı görmeyi kabul etmişti.
Çin yönetimi, geçen Şubat ayında Güney Çin Denizi'ndeki adalara füze sistemi yerleştirmişti.