Çin ABD'li casusu hapse attı: 30 yıl boyunca saklanmayı başardı

Çin'in en üst düzey casusluk teşkilatı bu hafta, bu yılın başlarında casusluk suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırılan bir ABD vatandaşı hakkında, ABD ajanları tarafından işe alınmasını, efsanesini nasıl uydurduklarını ve gözetleme hedeflerini tuzağa düşürmelerine nasıl yardımcı olduğunu anlatan yeni ayrıntılar yayınladı.

Aksam.com.tr

Devlet Güvenlik Bakanlığı Pazartesi günü resmi WeChat hesabından yaptığı "Tanınmış Amerikan Casusu Çin'de Yakalandı!" başlıklı açıklamada, Doğu Çin'deki bir mahkemenin 78 yaşındaki John Shing-wan Leung'u Mayıs ayında ömür boyu hapse mahkum etmesinin, Leung'un otuz yılı aşkın bir süredir devam eden "Amerikan casusu" kariyerini sona erdirdiğini yazdı.

Aksam.com.tr'nin Strait Times'dan çevirdiği habere göre, bakanlığın açıklamasında, Hong Kong doğumlu Leung'un 1983 yılında bir restoran işletmek üzere ABD'ye gittiği, 1989 yılında adı açıklanmayan bir ABD casusluk ajansı tarafından "resmen" muhbir olarak işe alındığı ve aynı yıl ABD vatandaşı olduğu belirtildi.

Bakanlık, Leung'a ayda 1.000 dolar ve istihbarat için ikramiye vaat edildiğini ve ABD'deki Çin kurumları ve bireyleriyle yakınlaşmasına yardımcı olmak üzere "sosyal imajını" parlatmak için sahte bir "kişilik" yaratıldığını söyledi.


Kendine sahte bir kimlik yarattı

Bu sahte efsane Birleşik Krallık'ta üniversiteye gitmeyi, Birleşmiş Milletler'de görev almayı ve Vietnam savaşında hizmet etmeyi içeriyordu. Bakanlık, Leung'a ayrıca "profilini yükseltmek için" hayır kurumlarına ve ABD eyalet yasa koyucularına bağış yapması talimatı verildiğini söyledi.

Bakanlık, bu kılıfı kullanarak Leung'un yemeklere ve festivallere katıldığını ve ABD'deki Çin vatandaşları ve denizaşırı Çinliler hakkında istihbarat toplamak için göçmen grup faaliyetlerinin düzenlenmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Ayrıca hedef aldığı kişileri, verdikleri bilgileri almak ya da onları tuzağa düşürmek amacıyla gözetleme cihazlarının yerleştirildiği restoran ve otellere götürdü.

Güvenlik bakanlığına göre Leung, pandemi kısıtlamalarının ülkeye girişi zorlaştırdığı 2020 yılında ABD'li yöneticileri tarafından Çin'e gitmeye yönlendirildi. 75 yaşındaki Leung'un "Hong Kong üzerinden transit geçiş yapmak için birden fazla kimlik belgesi kullandığı ve o yılın sonlarında Çin anakarasına ulaştığı" belirtildi.

"Birkaç Amerikalı casusun rehberliğinde Liang Chengyun Çin'le ilgili önemli miktarda istihbarat topladı" denilen açıklamada, Çince adı kullanılarak kendisine ABD istihbarat kurumları tarafından "Üstün Hizmet Madalyası" verildiği belirtildi.

Pekin'deki ABD büyükelçiliği yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Çin bakanlığı Leung'un mahkumiyetinden aylar sonra neden ayrıntıları paylaşmayı tercih ettiğini açıklamadı, ancak yabancı casusların kökünü kazımak amacıyla bir ulusal güvenlik tanıtım kampanyası yürütüyor ve resmi WeChat hesabı yalnızca Ağustos ayında yayına girdi.


Bakanlığın Leung hakkındaki raporunun yayınlanması, The Times of London'ın Çin adına casusluk yaptığından şüphelenilen bir İngiliz parlamento araştırmacısının tutuklanmasına ilişkin ayrıntıları yayınlamasının ardından İngiltere'de yaşanan medya fırtınasıyla aynı zamana denk geldi.

Ağustos ayında Çin, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) için casusluk yapmakla suçlanan Çin vatandaşlarına yönelik iki soruşturmanın ayrıntılarını ayrı ayrı yayınladı.

Güvenlik bakanlığı Leung ile ilgili açıklamasında, bir casusluk örgütüne katılan ya da ajanlar aracılığıyla iş kabul eden herkesin en az 10 yıl ila ömür boyu hapis cezasına çarptırılması gerektiği uyarısında bulundu.

Çin'deki yabancı iş dünyası ve diplomatik çevreler, Pekin'in bu yılın başlarında casuslukla mücadele yasasını genişletmesinin ardından daha temkinli davranmaya başladı.