Cihazlar patladı ortadan kayboldu... 1.3 milyon sterlin ödemiş

İsrail'in Lübnan'da düzenlediği siber saldırının ardından oklar bu kez de Norveç'e döndü. BAC Danışmanlık şirketi ile bağlantısı olduğu öne sürülen paravan şirket Norta Global'in Norveç'te yaşayan kurucusu Rinson Jose sırra kadem bastı.

Akşam Gazetesi

Hizbullah'a çağrı cihazı sevkiyatında Tayvan, Macaristan ve Bulgaristan'ın ardından Norveç de ağa dahil oldu. İsrail'in Hizbullah'ın sevkiyatına ulaşmasına bir Norveçli teknoloji uzmanının yardımcı olduğu ortaya çıktı. Lübnan'da patlatılan çağrı cihazlarını sattığı ortaya çıkan Macaristan merkezli BAC Consulting KFT (BAC Danışmanlık Ltd) şirket ile Bulgaristan'daki paravan şirket Norta Global'in ticari faaliyette bulunduğu iddia edildi. Norta Global'in kurucusu Hindistan doğumlu 39 yaşındaki girişimci Rinson Jose'nin, Norveç'te yaşadığı tespit edildi. Ancak Norveçli teknoloji dâhisi Jose'nin, patlamaların olduğu gün kaybolduğu ve o günden beri kendisinden haber alınamadığı bildirildi.

SALDIRI ÖNCESİ İŞ GEZİSİNE GİTTİ

Mail Online'da yer alan habere göre Jose'nin, Bulgar paravan şirketin kurucusu olarak görülmesinin ardından Hizbullah'a saldırı düzenlemek için kullanılan çağrı cihazlarının İsrail'e temin edilmesine istemeden yardımcı olduğu ileri sürüldü. Londra'daki bir göçmenlik danışmanlığı firmasında iki yıl çalıştıktan sonra 2015 yılında Oslo'ya taşınan Jose, ilk patlamaların olduğu salı günü önceden planlanmış bir iş gezisine çıktı. Jose'nin asıl işvereni Norveçli medya şirketi NHST'nin patronları, o günden bu yana kendisine ulaşamadılar ve Lübnan'daki patlamalar ile bağlantıları olduğu haberini alınca da Norveç istihbaratıyla temasa geçtiler. Jose'nin komşuları ise birkaç aydır kendisini görmediklerini söyledi.

CRİSTİANA İLE BAĞI ORTAYA ÇIKTI

Jose'un Mossad tarafından organize edilen karmaşık bir anlaşmanın parçası olarak aracı Cristiana Arcidiacono-Barsony'ye çağrı cihazlarını almak için 1.3 milyon sterlin ödediği öne sürüldü. Norta Global, girişimcileri İsrailli start-up'larla buluşturan Founders Nation platformuna dahil oldu. Ancak Founders Nation'ın ortakları arasında, İsrail Savunma Kuvvetlerinin merkezi bilgi işlem sistemi birimi Mamram Birliği'de yer alıyordu. Bu siber birim, İsrail'in işine yarayacak yeni nesil teknoloji mucitlerinin bulunmasına yardımcı olmak amacıyla kuruldu. Jose'nin, çağrı cihazlarını yüksek patlayıcılarla donatmaya yönelik gizli komplodan herhangi bir şekilde haberdar olduğuna ilişkin kanıt bulunmadı.