Genel Sekreterlik merkezinde gerçekleştirilen toplantıda, 462 sandalyeli mecliste 350'den fazla milletvekilinin güvenoylarını çektikleri yönünde Buhacce aleyhine imza attığı belirtilerek, bu şartlar altında Buhacce'nin görevini yerine getirmesinin mümkün olmadığı dolayısıyla Meclis Başkanlığı makamının "boşaldığı" kararı alındı.
Meclis Başkanlığı makamının "boşaldığının" onaylanması ve iç tüzüğün 10. maddesine göre yeni başkanı seçmek üzere Genel Kurul'un toplanması için konunun meclisteki hukuk komisyonuna sevk edileceği aktarıldı.
İç tüzüğün 10. maddesine göre Meclis Başkanlığı makamının "istifa, sağlık sorunları veya vefat" gibi sebeplerle boşalması halinde bu durumun ilan edilmesinden itibaren 15 gün içinde tüzükte belirlenen yollarla yeni bir başkan seçilmesi gerekiyor.
Söz konusu madde aynı zamanda böyle bir durumda düzenlenecek oylama oturumuna meclisin en yaşlı milletvekilinin başkanlık etmesi ve en genç iki vekilin de başkana yardımcı olmasını içeriyor.
- "Buhacce'ye darbe yorumu"
Öte yandan Cezayir'in İslami eğilimli en büyük partisi Barış Toplumu Hareketi Başkanı Abdurrezzak Mukri, yaptığı basın açıklamasında, mecliste yaşananların hükümet yanlısı milletvekilleri, bu vekillerin bağlı bulunduğu partiler ve arkasında duranlar için büyük bir utanç olduğunu ifade etti.
Muhalif Kültür ve Demokrasi İçin Toplanma Partisi Başkanı Muhsin Belabbas da yaptığı yazılı açıklamada, hükümet yanlısı milletvekillerinin Said Buhacce'ye darbe planladığını ileri sürdü.
Belabbas, Cezayir halkının bu hukuksuz adımı kabul etmeyeceğini belirtti.
Cezayir'de hükümet yanlısı bazı milletvekilleri dünden bu yana meclis önünde Said Buhacce'nin istifası için oturma eylemi yapıyor.
- Cezayir'deki Meclis Başkanı krizi
Cezayir'de hükümet yanlısı milletvekilleri "kötü yönetim" gerekçesiyle Meclis Başkanı Buhacce'nin istifasını istiyor. Ulusal Halk Meclisi'nde yaklaşık üç haftadır ikinci bir görev karşılığı Buhacce'nin istifasının talep edildiği bir kriz yaşanıyor.
Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın liderliğini yaptığı Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN), önceki gün görevinden istifa etmeye yanaşmayan Buhacce'nin dokunulmazlığının kaldırılmasına ve disiplin kuruluna sevk edilmesine karar vermişti.
Partinin Buhacce'nin dokunulmazlığını kaldırması sembolik bir adım olarak kabul ediliyor ve hukuki açıdan bağlayıcılığı bulunmuyor. Zira Cezayir Anayasası, Meclis Başkanının ancak vefat etmesi, sağlık sorunları yaşaması ya da istifa etmesi durumunda yeni başkan seçilmesini öngörüyor.
Buhacce, partisi FLN'nin 2017'de gerçekleşen seçimlerde, meclisteki 462 sandalyeden 161'ini kazanmasının ardından 5 yıllığına Meclis Başkanı olarak seçilmişti.
(AA)