AKŞAM GAZETESİ
ABD Başkanı Donald Trump, Hamas'ın Gazze'de İsrail işbirlikçisi çetelerle çatışmasına tepki gösterdi; ateşkesi bozmakla tehdit etti. Daha önce Hamas'ın çetelerle çatışıp Gazze'yi temizlemesinden memnuniyet duyduğunu dile getiren Trump, bu kez de "Eğer Hamas Gazze'de insan öldürmeye devam ederse içeri girip onları öldürmekten başka seçeneğimiz kalmayacak" diye konuştu. Hamas'ın bir an önce silah bırakması gerektiğini belirten Trump, "Ateşkes anlaşmasına uymazlarsa, tek sözümle İsrail ordusu Gazze'deki savaşa yeniden başlar" ifadelerini kullandı.
İSRAİL ASKERİ GİBİLER
İsrail, haziran ayında Hamas'a rakip olsunlar diye bazıları DEAŞ bağlantılı çeteleri silahlandırdıklarını itiraf etmişti. Hamas, insani yardımları yağmalayan ve İsrail'e çalışan çetelerle çatışmıştı. Çete üyeleri ateşkesten bir gün önce tanınmış Filistinli gazeteci Saleh Aljafarawi'yi öldürmüştü.
ENKAZDAKİ ESİRLERİ İSRAİL ÇIKARTTIRMIYOR!
Hamas, İsrailli 20 canlı rehinenin ve bulabildikleri tüm cenazelerin teslim edildiğini duyurdu. Bazı İsrailli esirlerin bombardımanlarda çöken tünel ve binaların altında kaldığı ifade edildi. Hamas, enkazdaki cesetlerin çıkarılması için özel ekipmanlara ihtiyaç duyulduğunu; ancak İsrail'in bunların Gazze'ye girişine izin vermediğini belirtti. 28 ölü esirden 9'u teslim edilirken, 19'unun cenazesi kayıp.
SOYKIRIMCIDAN AFAD'A ENGEL
The Jerusalem Post'a konuşan bir İsrailli yetkili, "Hamas tüm ölü rehinelerin naaşlarını iade edene kadar 81 kişilik Türk kurtarma ekibi ile ağır ekipmanların Gazze'ye girişine izin verilmeyecek" dedi. Ancak yüzde 80'i enkaz halinde olan bölgede cenazelerin çıkarılması için ekipmanlara ve uzman ekiplere ihtiyaç var.
YARDIM TIR'LARININ YOLUNU KESİYORLAR
Aşırı sağcı İsrailliler, Kerem Şalom Sınır Kapısı'na giden yolu kesti. Kıtlığın hüküm sürdüğü ve çocukların açlıktan öldüğü Gazze'ye gönderilen yardım TIR'larının geçişlerini engelleyenler arasında bebek arabalı bir İsraillinin de olması dikkat çekti. İsrail'in Gazze'ye her gün 600 TIR'ın girişine izin vermesi gerekiyor; ancak ulaştırılan insani yardımlar bunun çok altında.
Hamas, İsrail'in teslim ettiği Filistinli esirlerin cenazelerinde işkence ve infaz izleri bulunduğunu belirterek uluslararası soruşturma çağrısı yaptı. Açıklamada, "Şehit cenazelerinde görülen işkence ve infaz izleri, işgal ordusunun suçlu ve faşist doğasını gösteriyor. Bu iğrenç suçlar belgelenmeli ve sorumlular adalete teslim edilmeli" denildi.
İsrail, 120 Filistinlinin naaşını teslim etti. Bazı cenazelerin organlarının çalındığı öne sürüldü.TÜRKİYE'DEN BİR GEMİ DOLUSU UMUT
Türkiye'nin Gazze'ye umut taşıyan 17. 'İyilik Gemisi', Mısır'daki El-Ariş Limanı'na ulaştı. Gemideki bebek maması, hazır gıda, konserve gibi temel ihtiyaç malzemelerinden oluşan 900 tonluk yardım paketlerinin indirilmesine başlandı. Yardımlar TIR'larla Gazze'ye ulaştırılacak.