Cerablus'ta hayat 180 derece değişti

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında yaklaşık iki ay önce terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen Cerablus, kısa bir süre içinde Türkiye'nin desteği sayesinde yeni bir kimliğe büründü.

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyinde terör tehditlerine karşı başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Özgür Suriye Ordusu tarafından (ÖSO) DEAŞ'ten temizlenen Cerablus'ta hayat tamamen normale döndü.

Terör örgütü DEAŞ'ın kontrolündeyken 3 bin 500'e kadar gerileyen nüfusu artık 30 bini aşan ilçede, halk evlerdeki mahkumiyet günlerinin bitmesiyle sosyal hayattaki yerini alıyor. Aylarca evlerinden çıkmaya korkan halk, şimdilerde çarşı, pazar ve sokaklarda dolaşıyor. İhtiyaçlarını karşılamak için alışverişe çıkan Suriyeliler, ilçe merkezindeki çarşılarda ihtiyaçlarını gideriyor.

Önceden akşam karanlığı çökünce evlerine çekilmek zorunda kalan Cerablus halkı, şimdilerde geceleri de dışarıda vakit geçirebilmenin keyfini yaşıyor. Fırat Kalkanı Harekatı sonucu elektriğe kavuşan ilçede bir çok esnaf gecede mesaisine devam ediyor.

"Cerablus'ta hayat daha da güzelleşiyor"


Türkiye'nin destekleri sayesinde kısa bir süre içinde neredeyse tüm olumsuzluklardan arınan Cerablus'ta her geçen gün hayat daha da güzelleşiyor.

Cerablus Meclis Başkanı Muhammed Habeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceden hayalet kenti andıran ilçenin artık yaşanabilir bir hale geldiğini ve bu güzelliklerin gün geçtikçe arttığını söyledi.

Türkiye'nin desteğiyle özgürlüklerine kavuştuklarını ve kısa bir süre içinde önemli mesafeler katettiklerini vurgulayan Habeş, şu ifadeleri kullandı:

"DEAŞ burada her şeyi yerle bir etmişti, ilçemiz özgürlüğüne kavuştuğunda bu olumsuzlukların kısa süre içerisinde hallolacağına kimse inanamıyordu. Ama gerçek şu ki Cerbablus'ta her şey değişti, Cerablus'ta hayat 180 derece değişti. Fırat Kalkanı Harekatı sonucu ilçe elektriğe, suya, güvenliğe kavuştu, hizmet var, okullar açıldı, camilerde insanlar ibadetlerini yapıyorlar. Diğer okulları ise ilçeye gelen insanlarımız kaldığından daha açamadık, inşallah çadır kentleri tamamladıktan sonra bu okullarımız da öğrencilerle buluşacak. Bölgeye büyük yardımlar geliyor ve buraya sığınan insan sayısı çok fazla, her anlamda yoğunluk var. Mutluyuz, insanlarımız güvenle evlerine gidiyorlar, sabah huzur içinde uyanıyorlar. Buna vesile olan Türkiye. Türk hükümetine ve yetkililere ne kadar teşekkür etsek azdır, savaş boyunca mazlumlarımıza kucak açtıkları gibi şimdi de Cerablus'un inşası için tüm imkanlarını seferber ettiler, bizler din kardeşiyiz, komşuyuz, bu güzel ilişkilerimiz hep devam edecek."

Esnaf da mutlu

Cerablus esnafından İbrahim el-Hasan da önceden erkeklerin bile rahatlıkla sokakta dolaşamadığını anımsatarak, yaşanan değişimin kendilerini bile şaşırttığını dile getirdi.

Önceden gündüzleri bile neredeyse boş olan çarşının, geceleri karanlığa büründüğünü ve herkesin evine çekildiğini aktaran Hasan, "Yaklaşık iki aydır çarşımız gündüzleri zaten çok yoğun ama gece de kalabalık oluyor. Gaziantep Belediyesi buranın temizliğini yapıyor, adım başı çöp konteynerleri var. Huzurluyuz inşallah bu güzellikler devam eder ve tüm ülkeye yayılır." şeklinde konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Cerablus Koordinatörü Abdurrahman Kocaaslan ise harekatın hemen ardından, kötü durumdaki ilçenin iyileştirilmesi için çalışmalara başladıklarını vurguladı.

Özellikle temizlik çalışmalarına ağırlık verdiklerine işaret eden Kocaaslan, "Cerablus'ta yıllardır temizlik yapılmamış, her taraf çöp içindeydi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak, yüz kişilik temizlik ekibi ve 16 iş makinesiyle şehri temizlemeye devam ediyoruz. İki gün önce ilçeye 70 adet yeni çöp konteynerleri bıraktık, her gün düzenli olarak bu çöpleri topluyoruz." bilgisini verdi. (AA)