BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci, gazetecilere yaptığı açıklamada, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın muhaliflerle görüştüğünü belirtti. Rejim heyetinin katılımı ile ilgili yorum yapmaktan kaçınan Vellucci, “Onların da gelmesini bekliyoruz. Çok yakında burada olmalarını umuyoruz” demekle yetindi.
De Mistura, geçen perşembe günü yaptığı açıklamada, üç günlük aranın ardından görüşmelerin salı günü yeniden başlaması ve şu anki turun bu ay ortasına kadar sürmesin beklendiğini duyurmuştu.
Şam’daki bir kaynak Fransız Haber Ajansı’na (AFP) yaptığı açıklamada, heyetin salı ve çarşamba günleri Cenevre’ye gitmeyeceğini belirterek henüz kararın netleştirilmediğini aktardı.
Rejim taraftarı el-Vatan gazetesi, BM tarafından müzakereleri katılmaları için çağrıda bulunulan heyetin halen Şam’da olduğu ve çağrıyı değerlendirdiklerini belirtti.
Rejim heyeti cumartesi sabahı Cenevre’yi terk etmişti. Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar Caferi, muhalif heyetinin, Suriye Devlet Başkanı Esed’ın istifa etmesi talebini eleştirdi.
Salı günü başlayan ikinci tur öncesinde, geçen hafta Cenevre’ye giden rejim heyeti ile yapılan müzakerelerde, özellikle anayasa ve seçimler konusu gündeme geldi. Rejim heyeti, önceki turlarda olduğu gibi ilk aşamada muhaliflerin öne sürdüğü Esed’in istifa etmesi koşulunu “tahrik edici” diye nitelendirerek reddetti.
BM ise bu turda taraflar arasında doğrudan görüşmeleri başlatmayı umuyordu.
Birleşmiş Milletler’in Suriye diplomasisi
De Mistura’nın ofisi cuma günü 12 maddelik bir belge yayınladı. De Mistura, bu belgenin geçtiğimiz perşembe günü rejim ve muhalif heyetlerinin önüne koyduğunu ve heyetlerden gündemde yer alan tartışmaları sonlandıracak yanıtları vermeleri talep ettiğini belirtti.
Belgede, özellikle ‘Suriye egemenliğine saygı ve tam bağlılık’, ‘Suriye halkının, demokratik yollarla ve sandıklar vasıtasıyla ülkelerinin geleceğine kendilerinin karar vermesi’ ve ‘Güçlü, birleşik bir ordu kurulması’ gibi temel ilkeler yer alıyor. Bununla birlikte, BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Suriye için bir bağış kampanyası başlatılması çağrısında bulundu. Ayrıca, ülkenin bazı bölgelerinde çatışmaların azalmasıyla Suriye’deki insanların artık yardıma bağımlı olmadıkları izleniminin verildiğini duyurdu.
UNICEF’te görev yapan Alman komisyonu, henüz çatışmaların sona ermediğini ve sivillerin sıkıntılarının bitmediğini aktardı. Komisyon, özellikle çoğunluğu mülteci olan kişilere kış için destek verilmesinin önemini vurgulayarak bu insanların çoğunun ısıtılamayan sığınma evlerinde yaşadığını belirtti.
UNICEF’in Almanya Direktörü Christian Schneider, çocuklara öncelikle sağlık kontrollerinin yanı sıra yeterli giyecek, ayakkabı, battaniye ve gıda maddesi sağlanması gerektiğini söyledi. Schneider, geçen yıl kasım ayında Halep’teki bir sığınma merkezinde iki çocuğun donarak öldüğünü hatırlattı.