Isviçre’nin Davos kasabasında gerçekleştirilen ve 117 ülkeden 3 bin civarında iş insanı, siyasetçi, akademisyen ve STK temsilcisini ağırlayan 50’inci Davos Dünya Ekonomik Forumu (WEF)’na Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı. Zirve öncesinde NTV’ye konuşan Çavuşoğlu, Türkiye’nin amacının, Libya’da kalıcı ateşkesin tesis edilmesi ve siyasi sürece hız verilmesi olduğunu bildirdi.
HAKKIMIZI YEDİRMEYİZ
Çavuşoğlu Berlin’deki konferansa değinerek, tüm çabalara rağmen Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’in Moskova ve Berlin’de ateşkes anlaşmasını imzalamamasının herkesin kafasında soru işareti oluşturduğuna işaret ederek “Uluslararası toplumun bu çağrılarına somut ve olumlu cevap vermesi gerekiyor ki sahadaki sükunet devam etsin ve Libya’nın birliği korunsun” dedi. Çavuşoğlu, “Yunanistan ise Libya’da bir aktör değil. Oraya sadece bizim Libya ile imzaladığımız Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasıyla ilgili mutabakat zaptını gündeme getirmek için geliyor fakat Berlin’de gündem bu değil. KKTC halkının ve Türkiye’nin haklarını asla yedirmeyiz” dedi.
AÇILIŞTA KENDİNİ ÖVDÜ
Konferansın açılış konuşmasını yapan ABD Başkanı Donald Trump ise 2016 yılında başkanlığa geldiğinden bu yana Amerikan ekonomisini nasıl büyülttüğünü, ülke olarak istihdamı artırdığını, göçmen sorununa da çare bulduğunu ve hiç olmaz denilen Çin’le bile anlaşmayı başardığına vurgu yaptı.
KAÇAK GUAİDO DA ZİRVEYE KATILDI
Venezuela’da ABD’nin desteğiyle kendisini ‘geçici devlet başkanı’ ilan eden ve ülkeden çıkış yasağı bulunan Juan Guaido da Davos Zirvesi’ne katıldı. Guaido’nun çarşamba günü de Brüksel’de temaslarda bulunacak. Guaido, yasağa rağmen, Amerika Kıtası Terörizmle Mücadele 3. Bakanlar Konferansı’na katılmak üzere 19 Ocak’ta Kolombiya’ya gitmişti.
SELAME: LİBYA’DA BM GÜCÜ İÇİN ERKEN
Berlin’deki konferansın ardından şimdi de Libya’daki ateşkesin nasıl korunacağı tartışılıyor. BM Libya Temsilcisi Gassan Selame, Libya’ya uluslararası bir barış gücü gönderilmesine karşı olduğunu açıkladı. Alman Die Welt gazetesine konuşan Selame, “Libya’da yabancı birlikler kabul görmüyor. Ayrıca uluslararası toplumu da Libya’ya askeri birlik göndermeye hazır bulmuyorum” dedi. Bu tür askeri bir operasyon için çaba göstermediğini belirten Selame, amacının ateşkesi kalıcı kılmak olduğunu söyledi.