‘Casus balon' restleşmesi

ABD'nin Montana eyaleti üzerinde tespit edilen Çin'e ait ‘Casus Balon', Başkan Biden'ın ‘vurun' talimatıyla önceki gün Atlantik üzerinde düşürüldü. ABD'nin bu kararını ‘aşırı tepki' olarak niteleyen Pekin, gerekli tedbirleri alma hakkını saklı tuttuklarını açıkladı.

Çin-ABD arasındaki 'casus balon' krizi sürüyor. ABD üzerinde uçan Çin'e ait gözlem balonu Atlantik Okyanusu'na ulaşmasının ardından ABD Başkanı Joe Biden'ın talimatıyla düşürüldü. ABD'li yetkililer daha önce enkaz sivillere zarar verir endişesiyle 3 belediye otobüsü büyüklüğündeki balonu kara sınırları üzerinde düşürmekten kaçınmıştı. Çin'e ait balonun düşürülmesinden önce ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA); Wilmington, Myrtle Beach ve Charleston havaalanlarındaki seferlerin durdurulduğunu, Kuzey ve Güney Carolina kıyı şeridindeki hava sahasının uçuşa kapatıldığını duyurdu.

ÇARŞAMBADAN TALİMAT VERMİŞ

Balon operasyonunu ABD Başkanlık uçağı Airforce One'dan takip eden Başkan Joe Biden, "Pentagon'a mümkün olan en kısa sürede düşürülmesi talimatı verdiğini" açıkladı. ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin, ABD Kuzey Komutanlığı'na ait F-22 savaş uçağından fırlatılan füzeyle Güney Karolina açıklarında Atlantik Okyanusu üzerinde 20 kilometre yükseklikte başarıyla düşürdüklerini duyurdu. Enkazın çıkarılması için çalışmaların başlatıldığı belirtildi. Çin, ABD'nin hava sahasına giren Çin'e ait balonu düşürmesine tepki göstererek, "ABD, uluslararası kural ve teamülleri açıkça ihlal etti" dedi.

PEKİN: ABD TEAMÜLLERİ İHLAL EDİYOR

Çin, meteorolojik araştırma için kullanıldığını ve rüzgarlarla sürüklenerek yanlışlıkla ABD hava sahasına girdiğini savunduğu balonun düşürülmesini protesto etti. Pekin'in, olaydan zarar gören şirket ve kurumlarının meşru haklarını ve çıkarlarını koruyacağı ve gerekli tepkileri verme hakkını saklı tuttuğu belirtildi.