Çaresizliğin itirafı: Üstünlük Türkiye'ye geçecek

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD), Türkiye'ye yönelik füze satışına onay vermesi komşu ülke Yunanistan'ı adeta çaresizliğe itti. Çaresizliklerini itiraf eden Yunan basını, ABD'nin Türkiye'ye füze vermesinin Ege'deki hava sahası üstünlüğünü Türkiye'ye geçireceğini ve füzelerin menzilinin Atina'da kaygıya neden olduğunu yazdı.

HABER MERKEZİ

ABD geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye Gelişmiş AIM-120C-8 AMRAAM ve AIM-9X Sidewinder Block II füzelerinin satışı için onay verdi. ABD'nin füze onayı komşu ülke Yunanistan'da gündem oldu. Konuyu yakın takibe alan Yunan basını, ABD'nin satışı onaylayarak Atina'nın stratejik kaygılarının göz ardı ettiğini yazdı. Ayrıca Washington'un Ankara'ya yakınlaşmak istediği aktardı.

ABD'DEN TÜRKİYE'YE FÜZE SATIŞINA ONAY

Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'ye toplam değeri 300 milyon doları bulan gelişmiş hava-hava füzelerinin satışına onay verdi. Satış kapsamında Türkiye'ye 53 adet AIM-120C-8 AMRAAM ve 60 adet AIM-9X Sidewinder Block II füzesi ile bunlara ait güdüm sistemlerinin teslim edilmesi planlanıyor.

YUNANİSTAN RAHATSIZ OLDU

Ankara-Washington hattındaki bu anlaşma ise Yunanistan'da ciddi rahatsızlığa neden oldu. Konu ile ilgili Yunan basınında yer alan bir haberde, söz konusu füzelerin F-16 uçaklarına entegre edildiğinde, Türkiye'ye hava sahasında ilk atış üstünlüğü kazandıracağı vurgulandı.

Öte yandan haberde bu gelişmenin Ege'deki hava sahası üstünlüğünü Türkiye'ye geçireceği ve füzelerin menzilinin Atina'da kaygıya neden olduğu yorumu yapıldı.

Fotoğraf: Gelişmiş AIM-120C-8 AMRAAM füzesi

SOYKIRIMCILARIN AYAĞINA GİDECEKLER

Yunan savunma çevreleri, ABD'nin bu adımının, Atina'nın stratejik güvenlik kaygılarını göz ardı ettiğini ve bölgede caydırıcılığı zayıflattığını ifade etti. Haberde, Türkiye'nin S-400'leri satın almasına rağmen ABD'nin satışı onaylayarak Atina'nın stratejik kaygılarının göz ardı edildiğini Washington'un Ankara'ya yakınlaşmak istediği belirtildi.

ABD-Türkiye hattındaki bu anlaşma ile birlikte Yunanistan'ın İsrail ve Fransa'nın kapısına yeni anlaşmalar için gidebileceği de özellikle vurgulandı.

Fotoğraf: AIM-9X Sidewinder Block II füzesi

Yunan basını bu sözlerle duyurdu: Türkiye bizi kuşattı

Komşudan Doğu Akdeniz itirafı: Türkiye bizi etkisiz hale getirdi

Casustan pişmanlığın itirafı: Biz feda edildik, Türkiye akıllı davrandı