Büyük kapışma!

Rus bombardıman uçakları Karadeniz'den Baltık Denizi ve Kuzey Atlantik'e kadar NATO hava savunma sistemini delmeyi denedi. NATO uçakları 10 kez havalandı.

Rusya'ya ait filo halindeki TU-60 ve TU-95 stratejik bombardıman uçaklarının, 6 saat içinde Kuzey Denizi, Karadeniz, Baltık Denizi ve Kuzey Atlantik'teki NATO Hava Sorumluluk Bölgelerini zorladıkları ortaya çıktı. 29 Mart tarihinde gerçekleşen havadaki bu gelişme, NATO (Kuzey Atlantik İşbirliği Örgütü) ittifakının kurulduğu 1949 yılından bu yana Rusya ile havada yaşanan en büyük restleşme olarak tarihe geçti. NATO'dan yapılan açıklamaya göre, aralarında Türk uçaklarının da bulunduğu NATO hava unsurları 10 kez havalandı ve bunlara karşı 6 kez önleme yaptı. NATO açıklamasına göre Norveç F-16'ları iki Tu-95'in önünü Norveç kıyılarında kesti, birkaç saat sonra iki Tu-160 bombardıman jeti de yine Norveç güçleri tarafından engellendi. Kuzey Denizi'nde uçan Rus jetleri için ise İngiliz ve Belçika hava kuvvetleri harekete geçti. Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhakı sonrası, NATO ile Rusya arasında tüm ilişki kesilmişti.

NATO, resmi Twitter hesabında olayı Rus uçaklarını önleyen Türkiye, Belçika, İtalya, Romanya, Bulgaristan, İngiltere ve Norveç bayraklarını paylaşarak duyurdu.