Burnumuzun dibinde tahrik... Anında karşılık verildi

Yunan F-16'larından fişekli provokasyon... Anında karşılık verildi. Yunanistan'a ait savaş uçakları, Kuzey Ege'nin uluslararası sularında hidrografik araştırmalar yapan TCG Çeşme gemisini ‘chaff fişeği' bırakarak taciz etti. Tacize gerekli karşılığın verildiği açıklandı.

Yıllık planlı faaliyet programı kapsamında 2 Mart'a kadar Kuzey Ege'de hidrografik alandaki bilimsel ve teknik araştırmalar yürüten TCG Çeşme gemisi Yunanistan savaş uçakları tarafından taciz edildi. 4 F-16 uçağı Limni Adası batısında TCG Çeşme'ye yaklaştı. Savaş uçaklarından biri TCG Çeşme'ye 2 deniz mili mesafede bir chaff fişeği atarak tacizde bulundu.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Yunan savaş uçaklarının 1000 metre irtifadan yaptıkları tacize yönelik gerekli karşılığın verildiğini belirtti. Milli Savunma Bakanı Akar da "Yunan komşularımızın sık sık yaptığı tacizlerden biri. Kurallar çerçevesinde gerekli karşılık verildi. Bu konuda bizim tavrımız, kararımız, yapacağımız işler belli. Bundan şüpheniz olmasın" dedi.

HARİTA RAHATSIZ ETTİ

TCG Çeşme'nin faaliyetlerini komşuluk ilişkilerine uygun bulmayan ve Türkiye'yi gerginlik yaratmakla itham eden Atina'nın bölgede sayısız arama ve tatbikat faaliyetlerine giriştiğini belirten MSB, bunu anlatan bir de harita yayınlamıştı. İstişari görüşmelerin başladığı 25 Ocak'tan bu yana Yunanistan, İskiri Adası kuzeybatısındaki uluslararası suları da kapsayan alanda 20 gemi ve çok sayıda hava unsuru ile Şimşek-21 Tatbikatı'nı gerçekleştirdi. Ayrıca gayri askeri statüdeki Bozbaba, Semadirek, Limni, Taşoz, Midilli, Sakız ve Sisam adalarının karasularında sualtı faaliyetleri gerçekleştirdi.

ABD, ATİNA'DAN 20 ÜS YERİ İSTEDİ

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden To Vima'da, Washington ve Atina Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması'nı 3 yıl içinde ikinci kez güncelleme çalışmaları yaparken ABD tarafından askeri varlığın artmasını sağlayacak bazı talepler geldiğini yazdı. Yunan medyasına göre ABD, ilk olarak anlaşmanın 5 yıl gibi bir süre için uzatılmasını isterken, ikinci olarak da ABD askerlerinin konuşlanma yerlerine yenilerinin eklenmesini önerdi. Haberde ABD'nin 20'den fazla yeni konuşlanma yerinin bulunduğu bir belge sunduğunun konuşulduğu aktarıldı. İki ülke yakında büyük bir ortak tatbikata da hazırlanıyor.

80 BİN SIĞINMACIYI GERİ İTTİLER

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, bazı ülkelerin mülteciler hukukunun temel ilkelerinden "geri itmeme" ilkesini açıkça çiğnediğini belirtti. "İnsan Ticareti ve Mülteci Hukuku" başlıklı programda konuşan Kıran, Son üç yılda, 80 binden fazla mültecinin Yunanistan tarafından Türkiye'ye geri itildi. Uluslararası hukuka ve temel insan hakları sözleşmelerine hepimiz uymakla yükümlüyüz. Sığınma hakkı uluslararası hukuk tarafından güvence altına alınmış temel bir haktır" dedi.