Burkina Faso'da darbe lideri önceliklerinin seçim olmadığını söyledi

Ülkenin askeri lideri Yüzbaşı İbrahim Traore Cuma günü devlet televizyonunda yaptığı açıklamada Burkina Faso'da seçimlerin ''güvenlik'' ile kıyaslandığında ''öncelikli'' olmadığını söyledi.

Aksam.com.tr

Temmuz 2024'e kadar cumhurbaşkanlığı seçimleriyle demokrasiye dönüş sözü veren Traore, anayasada "kitleleri" daha fazla temsil edecek değişiklikler yapılacağını da duyurdu.

Gazetecilere yaptığı açıklamada seçimlere atıfta bulunarak "Bu bir öncelik değil, bunu açıkça söyleyeyim, cihatçı şiddetle boğuşan bir ülkede öncelik güvenliktir" dedi.

Yine de hedefin hala bir seçim düzenlemek olduğunu söyledi ve bir tarih belirtmedi.

"Sadece Ouagadougou ve Bobo-Dioulasso ve diğer yakın kasabalarda yoğunlaşan bir seçim olmayacak" diyerek sık sık cihatçı saldırılardan büyük ölçüde kurtulmuş olan iki şehre atıfta bulundu.

"Tüm Burkinabe halkının kendi başkanını seçmesi gerekiyor."

34 yaşındaki Traore, geçici başkan olarak yemin ettiğinde dünyanın en genç lideriydi ve topraklarını geri kazanma ve Temmuz 2024'te seçimlere giden bir geçişi destekleme sözü verdi.

Traore Cuma günü yaptığı açıklamada, ülkenin anayasasında "kısmi bir değişiklik" planladığını belirterek, mevcut metnin "halk kitlelerinin" aleyhine "bir avuç aydınlanmış insanın görüşünü" yansıttığını söyledi.

"Mevcut metinler barışçıl bir şekilde gelişmemize izin vermiyor" dedi.

Cuma günü Ouagadougou ve diğer şehirlerde binlerce kişi askeri rejimi desteklemek üzere gösteri düzenleyerek yeni bir anayasanın kabul edilmesi çağrısında bulundu.