Bükemedikleri bileği öptüler

15 Temmuz’daki hain darbe girişimi sırasında suskun kalan ve FETÖ’yü koruma çabasına giren batılı ülkeler ve AB, Türk halkının birliği karşısında çark etmek zorunda kaldı.

1

Taşeron olarak FETÖ’nün kullanıldığı 15 Temmuz’daki darbe görünümlü işgal girişimi sırasında suskun kalan ABD ve Avrupa Birliği, bir müddet de son bir umutla FETÖ’ye sahip çıktı ve “Türkiye’yi dize getirebilir miyiz?” çabası içinde oldu. Ancak Türk halkının tutumu Yenikapı’da siyasi bir birliktelikle taçlandı. Milyonların bağımsızlık için meydana çıktığını gören Batı çark etti ve bükemediği bileği öptü. İlk çark ediş ABD’den geldi ve Başkan Yardımcısı Joe Biden geçtiğimiz hafta Türkiye’ye gelerek bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ve Türk halkından özür diledi. ABD, Türkiye’nin Cerablus operasyonuna da destek vermek zorunda kaldı. 

ÖZÜR ÜSTÜNE ÖZÜR 

Bu gelişmeyi gören Avrupa harekete geçti ve Avrupa Konseyi Başkanı Jagland Türkiye’ye gelerek, “Türkiye’yi FETÖ operasyonları konusunda anlamamız gerekiyor” dedi. Halbuki o güne kadar operasyonların ‘cadı avı’ olduğu iddia ediliyordu.

‘GEÇ KALDIK’ İTİRAFI

Geçtiğimiz hafta ise Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Elmar Brok ve AP Türkiye Raportörü Kati Piri, Türkiye’ye geldi. Brok, “Biden’ın özrünü ben de tekrarlıyorum. Geç kaldık. FETÖ’ye karşı aynı operasyonları biz de yapardık” dedi. Özürleri yeterli görmeyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Türkiye haklı. Düşünün, biz burada Alman Federal Meclisi’nin alanındayız ve bizim kendi ordumuz meclisi bombalasa” dedi. Merkel’in yardımcısı Sigmar Gabriel de “Ertesi gün Türkiye’ye gitmeliydik” ifadelerini kullandı.

Çark eden edene

15 Temmuz’un ardından OHAL ve FETÖ operasyonları nedeniyle Türkiye’yi yanlış yolda ilerlemekle suçlayan İsveç Başbakanı Stefan Löfven, “Türk halkı tarih yazdı. Halkın ortak hareket etmesi darbecilerin başarıya ulaşmasını önledi’’ dedi. Aynı şekilde Fransa, Türkiye’nin Cerablus operasyonuna destek verdi.

G20’de gözler Erdoğan’da

Liderler arayı düzeltmek için Çin’de 4-5 Eylül arasında yapılacak G20 Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme talebinde bulundu. Ermeni tasarısının Alman Meclisi’nde kabul edilmesinin ardından Türkiye ile gerilim yaşayan Merkel, Erdoğan görüşmesine çok önem veriyor. Ankara, vize serbestisi için kesin bir tarih verilmemesi halinde geri kabul anlaşmasını uygulamayacağını açıklamıştı.