Buça müzakereyi gölgeledi

Buça'da katliam müzakereyi tıkadı. Ukrayna'nın Buça kasabasında sivillerin Rus ordusu tarafından öldürülmesi, Türkiye'nin iki ülke arasında yürüttüğü arabuluculuk müzakereleri sürecini de olumsuz etkiledi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, İngiliz basınına yaptığı açıklamada Buça'daki katliamın müzakerelere gölge düşürdüğünü belirterek sorumluların yargılanması gerektiğini söyledi.

İngiliz Financial Times gazetesine konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya'nın Ukrayna'daki sivillere yönelik saldırılarının barış görüşmelerini aksattığını söyleyerek, "Sivillerin öldürülmesi Ukrayna'nın müzakerelere devam etme isteğini de etkiledi. Hepimiz bu insan hakları ihlali ve muhtemel savaş suçu fotoğraflarını görünce öfkelendik. Bu olay özellikle Ukrayna tarafından müzakerelerin devam etmesini riske attı" dedi.

YAPANLAR YARGILANMALI

"Ukraynalılar yıkıldı, biz de. Yaşananlar korkunç, tamamen kabul edilemez, insanlık dışı ve bunu yapanlar yargı karşısına çıkarılmalı" diyen Kalın, müzakerelerden gelecek birkaç günde net bir sonuç çıkmayacağını kaydederek, "Belki bir ya da iki hafta sonra yine bir hareketlenme görebiliriz" ifadesini kullandı.

DÜĞÜM, KIRIM VE DONBASS

Rusya'nın talepleri arasında; Ukrayna'nın uzun menzilli füze sahibi olmasını ve kendisine bir tehdit oluşturmasını istemediğini söyleyen Kalın; Ukrayna'nın da herhangi bir egemen ülke gibi güçlü ordu talep ettiğini kaydetti. Kırım ve Donbass bölgelerinin masadaki en büyük anlaşmazlık maddeleri olduğunu kaydeden Kalın, Türkiye'nin bu iki bölgenin statüsünü tanımadığını söyledi. Kırım konusunda Rusya'nın geri adım atmadığını fakat bunun Türkiye tarafından "gerçek dışı ve aşırı bir talep" olarak görüldüğünü söyleyen Kalın, bu konu için farklı seçeneklerin de masada olduğunu dile getirdi.

ÇÖZÜM BEKLEYEN ASKERİ DETAYLAR VAR

Kalın, Ukrayna'nın Türkiye'nin garantör olması talebiyle ilgili "Prensipte biz buna sıcak bakıyoruz çünkü Ukrayna'yı desteklemek ve bu savaşı bitirmek istiyoruz. Ukraynalılarla, Ruslarla görüştük. ABD'liler ve Fransızlarla da görüştük, imzamızı atmadan önce çözüme kavuşturulması gereken çok fazla askeri detay var" dedi.

KIRIM İÇİN YENİ ÇÖZÜM GEREKLİ

"Rusya, Kırım'ın ilhakının tanınmasının ötesinde taleplerini netleştirmedi" diyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Rusya'nın taleplerini Türkiye'nin, Ukrayna'nın ya da uluslararası toplumun kabul etmeyeceğini, bunların gerçekçi olmayan talepler olduğunu söyledi. Kalın, "Ancak Kırım'ın fiili durumu değişmeyecekse, ki bu noktada değişmeyecek gibi görünüyor, o zaman bunu sahadaki bir gerçeklik olarak kabul edebilir ve nasıl yapacağımız konusunda bir şeyler bulmaya çalışabiliriz" dedi.

ABD, KİEV'İ KIŞKIRTIYOR! LAVROV: UKRAYNA YENİ ANLAŞMA TASLAĞI GÖNDERDİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'nın Rusya'ya yeni bir anlaşma taslağı sunduğunu söyledi. Lavrov, "Ukrayna'nın gönderdiği taslak, İstanbul'da sunduğu önerilerden farklı" dedi. Rusya'nın Ukrayna ile görüşmelere devam edeceğini vurgulayan Lavrov, "Rusya kendi metnini sunacak" ifadelerini kullandı. Lavrov, "Ukrayna'nın Donbass ve Kırım Putin-Zelenski görüşmesinde ele alınması teklifi kabul edilemez" açıklamasında bulundu.

Rus Bakan ABD'yi suçlayarak Ukrayna'ya savaşa devam etmesi konusunda bu ülkeden baskı yapıldığını söyledi. Lavrov bu iddiasıyla birlikte Ukrayna'nın da görüşmeleri baltalamak ve uzatmak için özel çaba sarf ettiğini vurguladı. Lavrov ayrıca Washing-ton ve müttefiklerinin Kiev yönetimini kontrol ettiğini ve Zelenski'yi çatışmaları sürdürmeye zorladığını söyledi.

Çavuşoğlu zirvede Ukraynalı mevkidaşı Kuleba ile bir araya geldi.

ANLAŞMA İÇİN TARAFLARI TÜRKİYE'YE BEKLİYORUZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere gittiği Belçika'da açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Buça'daki katliam görüntülerinin müzakere sürecine zarar verdiğini belirterek, Türkiye'nin müzakerelere ev sahipliği yapma talebini yineledi. Çavuşoğlu tarafları kalıcı ateşkesin imzalanması için Türkiye'ye davet etti. Çavuşoğlu, "Türkiye olarak Ukrayna konusunda ilkeli bir tavır izlerken bir yandan da savaşı durdurmak için çaba gösteriyoruz. Birçok müttefikimiz rolümüzden duyduğu memnuniyeti vurguladı. Sayın Kuleba da toplantılara katıldı ve Türkiye'nin arabulucu rolüne önem verdiğini ve Türkiye'ye güvendiğini açıkladı. Biz bu rolümüze devam edeceğiz Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile görüştüm. Toplantıların Türkiye'de olmasına her iki taraf da sıcak bakıyor" dedi.

MISIR'LA İLGİLİ YENİ ADIMLAR ATACAĞIZ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Mısır'la yeniden başlayan ilişkilerle ilgili de, "İlişkileri normalleştirme konusunda adımlar atıyoruz. İlerleyen günlerde de atacağız. Biz mevcut maslahatgüzarımızın süresi dolduğu için başka arkadaşımızı gönderdik. Karşılıklı büyükelçilikleri atama kararı aldığımız zaman da elbette adım atarız" dedi. Çavuşoğlu ABD ile ilişkilerle ilgili de "F-16'ların Türkiye'ye verilmesi ve Türkiye'nin rolünün önemine değinilmesi önemli. ABD Dışişleri Bakanı Blinken 18 Mayıs'ta beni Washington'a davet etti" diye konuştu.

SİVİLLERİN TAHLİYESİ EN ACİL KONU

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye, Bulgaristan, Gürcistan, Polonya, Romanya ve Ukrayna'nın Savunma Bakanları videokonferans toplantısında bir araya geldi. Bakan Akar, Ukrayna'da sivillerin tahliyesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bölgesel savunma ve güvenlik konuları hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını dile getiren Akar, "Görüşmede, diplomatik bir çözüme yardımcı olmak üzere Ukrayna'da acilen ateşkese gidilmesinin önemi ve sivillerin emniyetli bir şekilde tahliye edilmesinin aciliyeti vurgulanmıştır" diye konuştu.