Devlet haber ajansı Xinhua'ya göre cumartesi günü Bayannur şehrinde bir hastada bubonik veba belirtileri görülünce hastane yönetimi yerel yetkililere haber verdi. Pazar günü ise şehir genelinde veba salgınına karşı en düşük seviyenin bir üstü olan 3. derece alarma geçildi.
Alarm seviyesinin yıl sonuna kadar bu seviyede kalacağı bildirildi.
Bakteri kaynaklı bubonik veba pire ısırığı ve hastalıklı hayvanlar aracılığıyla insanlara bulaşıyor. İnsanlık tarihinin en ölümcül salgınlarına neden olan bakteri Ortaçağ'da Avrupa'da 50 milyon kişinin ölümüne yol açtı. Bu nedenle hastalık "kara ölüm" ve "kara veba" olarak adlandırılıyor.
Kara vebaya neden olan üç formdan biri olan bubonik veba lenf bezlerinin şişmesi ve ağrımasına, yüksek ateşe, titreme ve öksürüğe yol açıyor.
TARİHTEKİ EN ÖLÜMCÜL SALGIN HASTALIKLAR NEDEN ORTAYA ÇIKTI VE NASIL SONA ERDİ?
Bayannur yetkilileri halktan insandan insana bulaşma riskini düşürmek için ilave önlemler alınması ve enfeksiyona neden olabilecek hayvanların avlanması ya da yenmesinden kaçınılması çağrısında bulundu. Ayrıca ölü ya da hasta dağ sıçanlarına rastlamaları durumunda rapor edilmesini istedi.
Çin ve Moğolistan'ın bazı bölgelerinde yenen dağ sıçanlarının, 1911 yılında bölgede etkili olan ve 63 bin kişinin ölümüne yol açan pnömonik veba salgınına yol açtığına inanılıyor. Kürkü için avlanan hayvanın o dönem uluslararası ticarette oldukça popüler olması nedeniyle binlerce kişiye bulaşmıştı.
Bu salgın her ne kadar 1 yıl içerisinde kontrol altına alınmış olsa da dağ sıçanları kaynaklı veba hastalıkları sonraki yıllarda da görüldü.
Geçtiğimiz hafta Moğolistan'da dağ sıçanı yiyen iki kardeşte bubonik veba tespit edilmişti. Mayıs ayında da sağlık kaynağı olduğuna inanılan dağ sıçanının böbreklerini çiğ çiğ yiyen bir çift hayatını kaybetmişti.